У Сумах шукають нових присяжних для судів на найближчі три роки

15:05, 8 ноября 2019
Правове управління розпочало прийом документів від охочих стати присяжними.
У Сумах шукають нових присяжних для судів на найближчі три роки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Правове управління розпочало прийом документів від охочих стати присяжними Зарічного районного суду м. Суми та Ковпаківського районного суду м. Суми на найближчі три роки.

7 листопада в приміщенні Сумської міської ради відбувся брифінг для преси. Про вимоги до кандидатів, права та обов’язки присяжних на брифінгу розповіли начальник правового управління Олег Чайченко, завідувач сектору обліково-інформаційної роботи цього ж управління Юлія Пявка та головний спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян і юридичних осіб Зарічного районного суду м. Суми Юлія Попович.

Нагадуємо, що присяжними можуть бути громадяни України віком від 30 до 65 років, які володіють державною мовою і постійно проживають на території України (в даному разі — міста Суми). Присяжних залучатимуть до вирішення певної категорії цивільних і кримінальних справ; кого до якої конкретно — визначатиме автоматизована система документообігу.

Юлія Попович зауважила, що на час виконання присяжними обов'язків у суді за місцем їхньої основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги. Роботодавці зобов’язані увільняти присяжних від роботи на час виконання ними обов'язків зі здійснення правосуддя, невиконання такого зобов’язання вважається неповагою до суду. Для присяжних передбачена грошова винагорода — понад 300 гривень за годину роботи в суді. Присяжні не можуть розголошувати відомості, які стали їм відомі під час судового засідання, а також зобов’язані подавати електронну декларацію.

Завідувач сектору обліково-інформаційної роботи правового управління Юлія Пявка розповіла, що наразі бажання стати присяжними виявили 10 містян — усі вони воліють потрапити до Зарічного районного суду.

Прийом заяв триватиме до 20 січня (за адресою: майдан Незалежності, 2, каб. 79). У березні будуть сформовані списки присяжних, які потім затверджуватиме міська рада.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про порядок виплати винагороди присяжним за час виконання обов’язків у суді.

Також ми писали, хто такі присяжні та яка їх роль у судовому засіданні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки