Справи щодо торгівлі людьми: судді ККС ВС обмінялися досвідом із закордонними колегами

20:25, 14 ноября 2019
Судді відвідали конференцію, яка відбулась у Ташкенті.
Справи щодо торгівлі людьми: судді ККС ВС обмінялися досвідом із закордонними колегами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Які труднощі виникають у суддів різних країн під час розгляду справ у сфері торгівлі людьми? Як розвиток інформаційних технологій ускладнив збір доказів та визнання їх допустимими у згаданих справах? Чому в суддів виникають проблеми з кримінально-правовою кваліфікацією такого злочину, як торгівля людьми? Розгляду цих та інших питань була присвячена міжнародна конференція «Ключова роль судів у протидії торгівлі людьми», яка відбулася 13–14 листопада в м. Ташкент (Узбекистан). Про це повідомляє офіційний сайт ВС.

Участь у заході взяли заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна та суддя ККС ВС Надія Стефанів.

Валентина Щепоткіна виступила під час сесії «Кримінальні справи у сфері торгівлі людьми: виклики і передові практики». За її словами, нині виклики в питанні боротьби з торгівлею людьми варто розглядати на трьох рівнях: міжнародному — щодо взаємоузгодження дій у боротьбі з цим негативним явищем; міждержавному — стосовно боротьби з торгівлею людьми в організаційному (співпраця уповноважених органів окремих держав), міжнародно-правовому та процесуальному (міжнародна правова допомога в розслідуванні випадків торгівлі людьми правоохоронними органами кількох держав) аспектах; національному — щодо відповідності регулятивного і кримінального законодавства міжнародним зобов’язанням держави, забезпечення інституційної та процесуальної спроможності боротьби з торгівлею людьми всередині країни.

Також заступник голови ККС ВС розповіла про виклики, які стоять перед Україною у сфері вдосконалення законодавства та правозастосовної практики щодо боротьби з торгівлею людьми.

«Сьогодні існують різні визначення поняття «торгівля людьми». Вони сформульовані в ст. 149 Кримінального кодексу України, у профільному Законі України «Про протидію торгівлі людьми» та в міжнародних конвенціях, які містять зобов’язання держави щодо криміналізації відповідних діянь», — зауважила Валентина Щепоткіна.

Тому, на її думку, під час розслідування та кваліфікації випадків торгівлі людьми виникають проблеми правозастосовного характеру (особливо це стосується шахрайства при здійсненні торгівлі людьми, притягнення до відповідальності суб’єктів, які свідомо користуються послугами жертв торгівлі людьми, тощо).

«Потрібно гармонізувати поняття в міжнародному та національному праві, аби забезпечити єдність тлумачення, застосування та правильної кримінально-правової кваліфікації таких злочинів», — переконана заступник голови ККС ВС.

Під час сесії «Кримінальне правосуддя в боротьбі з новими трендами в торгівлі людьми» Надія Стефанів поділилася своїми думками про те, з якими труднощами доводиться стикатися українським судам під час розгляду справ, повʼязаних з торгівлею людьми. Вона звернула увагу на ті зміни, які відбуваються як в Україні, так і в усьому світі, що впливають на трансформацію характеру і динаміку торгівлі людьми. Так, новими трендами в торгівлі людьми є розвиток інформаційних технологій і соціальних мереж, наявність міжнародної мережі платіжних систем, використання прихованих методів експлуатації осіб тощо.

«Люди експлуатуються з менш помітним застосуванням насильства та примусу. Крім того, набуло поширення використання методів онлайн-експлуатації людей, які на етапі досудового розслідування ускладнюють збір доказів і пошуки осіб, котрі вчиняють кримінальні правопорушення», — наголосила суддя ККС ВС.

Надія Стефанів також розповіла про судову практику розгляду справ щодо торгівлі людьми і про заходи (тренінги, семінари), які проводять в Україні для підвищення обізнаності суддів стосовно нових викликів у згаданій сфері та посилення їх спроможності протидіяти таким викликам.

Конференція стала платформою для діалогу щодо міжнародної судової співпраці у сфері розгляду справ, пов’язаних з торгівлею людьми, та для обміну досвідом стосовно ролі судів у протидії торгівлі людьми. Захід був організований Бюро Спеціального представника і координатора ОБСЄ щодо боротьби з торгівлею людьми, Верховним судом Республіки Узбекистан, Координатором проектів ОБСЄ в Узбекистані.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Києві 1 листопада пройшла конференція Transparency International Ukraine щодо боротьби з корупцією.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду