ВРП стежить за виконанням рішення ЄСПЛ у справі «Куликов та інші проти України»

13:52, 21 ноября 2019
На прохання європейських експертів делегація ВРП надала представникам Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ оновлену інформацію стосовно стану розгляду матеріалів у даній справі.
ВРП стежить за виконанням рішення ЄСПЛ у справі «Куликов та інші проти України»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час зустрічей із представниками секретаріату Ради Європи у Штаб-квартирі цієї організації в місті Страсбурзі (Французька Республіка) йшла мова про виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Куликов та інші проти України». Про це повідомляє ВРП.

Нагадаємо, що у межах реалізації Проекту «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» делегація Вищої ради правосуддя на чолі з головою Ради Андрієм Овсієнком 18 листопада цього року відвідала з робочим візитом Раду Європи з метою обговорення із представниками Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини спектра питань, пов’язаних  із виконанням Україною рішень ЄСПЛ у справі «Куликов та інші проти України».

Крім того, делегація ВРП зустрілася з представниками Департаменту правосуддя та правового співробітництва для обговорення питань щодо можливого впливу законодавчих змін на стан незалежності судової влади в Україні.

Під час обговорення питань стосовно виконання рішення у справі «Куликов та інші проти України» сторони обмінялися думками з приводу проблемних питань, які виникають під час розгляду цих матеріалів Вищою радою правосуддя та потребують додаткового фахового експертного обговорення. Зокрема, йшлося про відсутність у національному законодавстві процедури розгляду Вищою радою правосуддя у пленарному складі питання щодо первинної дисциплінарної відповідальності судді, строки давності притягнення судді до дисциплінарної відповідальності за дії, що мали місце у 2007–2009 роках, переоцінку ступеня тяжкості вчинених суддями дисциплінарних проступків у зв’язку із змінами в законодавстві у 2016 році щодо дисциплінарного провадження, механізми відновлення попереднього статусу заявника відповідно до практики ЄСПЛ тощо.

На прохання європейських експертів делегація Вищої ради правосуддя надала представникам Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ оновлену інформацію стосовно стану розгляду матеріалів справ заявників у справі «Куликов та інші проти України».                      

Відкриваючи обговорення, голова ВРП Андрій Овсієнко подякував представникам Ради Європи за запрошення до міста Страсбурга з метою проведення фахових дискусій з питань, пов’язаних із виконанням Україною рішення Європейського суду з прав людини у справі «Куликов та інші проти України», та щодо можливого впливу законодавчих змін, передбачених Законом України від 16 жовтня 2019 року №193-IX, на подальший розвиток судової реформи в Україні, гарантування незалежності суддів та роль Вищої ради правосуддя в цих процесах.

«Наразі перед судовою системою України постало багато викликів, які потрібно подолати. ВРП безпосередньо залучена до цього процесу, тому  так само має долати ці виклики. Насамперед це пов’язано з тим, що на сьогодні ще не завершена реформа, розпочата за сприяння Ради Європи у 2016 році, а ми вже стоїмо на порозі іншої реформи, можливо, не такої глибинної, але достатньо серйозної в інституційному плані. ВРП напрацьовуються ймовірні найоптимальніші шляхи вирішення питань, які виникають у зв’язку з прийняттям Закону України від 16 жовтня 2019 року №193-IX. Ведеться багато фахових та загальнонаціональних дискусій з приводу положень цього Закону. Комплекс питань є дуже складним, але ми готові почути провідні авторитетні думки міжнародних партнерів та до широкого національного діалогу, оскільки розуміємо, що та головна проблема, яка виникла на сьогодні в судовій системі, — брак кадрів — потребує якнайшвидшого вирішення. Водночас не менш важливими є питання створення нових інституцій та налагодження поточної роботи судової системи. Ми повинні віднайти такі механізми, які збалансують роботу судової системи».

Голова Вищої ради правосуддя наголосив, що корисною та цікавою була б експертна фахова думка із зазначених питань  такої поважної міжнародної організації, як Рада Європи, щоб ВРП могла синхронізувати своє бачення.

За словами А. Овсієнка, фаховий діалог дає можливість побачити такі речі, які не лежать на поверхні, але насправді є дуже важливими й навіть основоположними для правильного розуміння напряму руху та перспективи.

Керівник відділу Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ Павло Пушкар повідомив, що у зв’язку зі змінами в законодавстві розгляд групи справ, пов’язаних зі справою «Олександр Волков проти України», в Комітеті міністрів РЄ планується у грудні цього року. Однак такий розгляд буде стосуватися законодавства (законопроекту № 1008/Закону України від 16 жовтня 2019 року №193-IX) та змін, запроваджених цим Законом, у трьох аспектах:

модель правосуддя з точки зору розподілу влади між трьома гілками (стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод);

принципи незмінюваності суддів за рекомендаціями Ради Європи, практикою Європейського суду з прав людини та Комітету міністрів Ради Європи;

критерії відбору суддів (професійні, етичні якості та відповідність принципам доброчесності) і відображення їх у законодавстві.

Голова ВРП поінформував учасників зустрічі щодо новел у законодавстві, які стосуються інституту дисциплінарної відповідальності суддів, та повідомив, що вони реалізовані у змінах до Регламенту ВРП, зокрема стосовно строків та процедур дисциплінарного провадження. На його думку, інституційні зміни в частині дисциплінарної відповідальності суддів необхідно розглядати через призму діяльності нових органів, створення яких передбачено законом. Це, зокрема, Комісія з питань доброчесності та етики, яка, по суті, за своєю моделлю має стати дисциплінарним органом для суддів Верховного Суду. Законом також  скорочено строки дисциплінарних процедур з моменту розгляду дисциплінарної скарги до її оскарження, що може призвести до порушення прав учасників процесу (йдеться про строки повідомлення судді про проведення засідання ВРП, строки надання ним пояснень тощо).

За результатами обговорення Голова ВРП А. Овсієнко ще раз наголосив, що у Вищій раді правосуддя триває активний процес пошуку найоптимальніших та найефективніших шляхів вирішення проблем, які постали перед судовою владою.

Вища рада правосуддя готова вирішувати найактуальніші та найболючіші проблеми, зокрема щодо подолання кадрового дефіциту в судах, а також зацікавлена у конструктивному діалозі на будь-яких рівнях, національному або міжнародному, з метою обговорення та пошуку рішень, які зможуть стабілізувати ситуацію та забезпечити рух вперед для гарантування незалежності судової влади та забезпечення принципу верховенства права.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що У Раді Європи обговорювали питання судової реформи в Україні.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде