ВРП звільнила двох суддів за вчинення істотного дисциплінарного проступку

17:17, 26 ноября 2019
Відповідні рішення ухвалено на засіданні 26 листопада.
ВРП звільнила двох суддів за вчинення істотного дисциплінарного проступку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Вищої ради правосуддя 26 листопада ухвалено рішення про звільнення Воздвиженського Олександра Леонідовича з посади судді Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області та Дахневич Олени Дмитрівни з посади судді Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (за вчинення істотного дисциплінарного проступку). Про це повідомляється на сайті ВРП.

Зазначені рішення ухвалено на підставі подань дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя відповідно до рішень дисциплінарних палат про застосування до судді дисциплінарного стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади.

Зокрема, Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що дії судді Воздвиженського О.Л. слід кваліфікувати як істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило реалізацію учасниками судового процесу наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, а також призвело до порушення правил щодо юрисдикції. Крім того, постановлення ухвали про забезпечення позову із порушенням правил юрисдикції унеможливило її апеляційний перегляд.

Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що суддя Воздвиженський О.Л. ухвалою від 23 червня 2017 року відкрив провадження у цивільній справі за адміністративним позовом та призначив справу до розгляду, а також задовольнив клопотання позивача про забезпечення адміністративного позову та виніс ухвалу про забезпечення позову шляхом заборони Дніпровській міській виборчій комісії Дніпропетровської області вчиняти певні дії та приймати рішення.

Вказані дії судді Воздвиженського О.Л. щодо постановлення у цивільній справі ухвали про забезпечення адміністративного позову унеможливили перегляд цієї ухвали судами апеляційної інстанції.

Крім того, Першою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя встановлено, що заочним рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області (суддя Воздвиженський О.Л.) від 23 серпня 2016 року було визнано право власності за законом на квартиру без урахування прав неповнолітнього. Спір було прийнято до розгляду з порушенням правил територіальної підсудності, без сплати судового збору, відкрито провадження у справі без призначення попереднього судового засідання, заочне рішення у справі ухвалено за відсутності сторін та доказів повідомлення їх про час та місце розгляду справи та отримання ними ухвали про відкриття провадження у справі, а також без постановлення ухвали про заочний розгляд справи.

Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що ці порушення суддею допущено умисно з метою прийняття до провадження та подальшого задоволення позовних вимог щодо визнання права власності на об’єкт нерухомого майна, розташованого у місті Дніпрі.

Крім того, ВРП ухвалила рішення про звільнення судді Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Дахневич Олени Дмитрівни, щодо якої надійшло звернення Служби безпеки України від 9 жовтня 2018 року. Перевіркою встановлено, що, обіймаючи посаду судді Сакського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим, Дахневич О.Д. з 2014 року самоусунулась від виконання професійних обов’язків судді України. СБУ встановлено факти звернення судді Дахневич О.Д. до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації та її участі у конкурсі на зайняття посади судді Сакського районного суду Республіки Крим, що свідчить про вчинення цією суддею дій з призначення на посаду від імені держави-агресора за визначенням, наведеним у  Постанові Верховної Ради України від 27 січня 2015 року №129-VIII «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором».

Таким чином, ВРП прийнято рішення щодо звільнення суддів з посад за вчинення істотного дисциплінарного проступку та вчинення дій, які порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя.

Нагадаємо, що з 2017 року по листопад 2019 року Вищою радою правосуддя звільнено з посад за вчинення істотного дисциплінарного проступку 268 суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП повернула без розгляду клопотання про тимчасове відсторонення судді з Сум.

Також Вища рада правосуддя звільнила у відставку двох суддів.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді