У Верховному Суді та Верховній Раді провели практичні заняття прокурорів

22:55, 5 декабря 2019
Національна академія прокуратури України провела практичні заняття для прокурорів в рамках підвищення кваліфікації.
У Верховному Суді та Верховній Раді провели практичні заняття прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В рамках підвищення кваліфікації прокурорів у Національній академії прокуратури України викладачами відділу підготовки прокурорів з підтримання публічного обвинувачення в суді інституту спеціальної підготовки Академії Василем КозіємЛюдмилою Коваленко та Наталією Топчий проведено виїзні практичні заняття у Верховному Суді та Верховній Раді України для слухачів денної форми навчання інституту підвищення кваліфікацій прокурорів Академії: прокурорів управлінь (відділів) підтримання обвинувачення в суді регіональних прокуратур; прокурорів відділів нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби регіональних прокуратур, прокурорів місцевих прокуратур, які забезпечують здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян; перших заступників, заступників керівників місцевих прокуратур та начальників відділів місцевих прокуратур. Повідомляється на сайті Національної академії прокуратури України.

Під час виїзних занять прокурори мали нагоду поспілкуватися із заступником голови Касаційного кримінального суду, секретарем Другої судової палати Валентиною Щепоткіною та суддею Касаційного кримінального суду Верховного Суду Наталією Марчук.

Заступник голови Касаційного кримінального суду, секретар Другої судової палати Валентина Щепоткіна та суддя ККС ВС Наталія Марчук обговорили з прокурорами механізми забезпечення єдності судової практики; особливості касаційного розгляду кримінальних проваджень, реалізації прокуратурою функції з підтримання державного обвинувачення в суді та представництва інтересів громадян або держави в суді.

Під час навчального заняття Валентина Щепоткіна наголосила на тому, що питання єдності судової практики на кожному з етапів розвитку юриспруденції вирішувалося по-різному і наразі процесуальні шляхи забезпечення єдності судової практики визначені змінами до законодавства України, згідно з якими Кримінальний процесуальний кодекс України, зокрема, був доповнений статтею 434-1 «Підстави для передачі кримінального провадження на розгляд палати, об’єднаної або Великої Палати Верховного Суду».

Заступник голови Касаційного кримінального суду Верховного Суду детально розповіла, за яким алгоритмом відбувається передача кримінального провадження на розгляд палати, об’єднаної палати та Великої Палати Верховного Суду, якщо є необхідність відхилитися від раніше наданого висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах.

Крім того, Валентина Щепоткіна звернула увагу на те, що колегія суддів касаційного суду має право безпосередньо (без звернення до палати чи об’єднаної палати) передати кримінальне провадження на розгляд до Великої Палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики.

До того ж касаційний суд має враховувати правові висновки Верховного Суду України. Якщо ж колегія суддів або палата (об’єднана палата) вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні ВСУ, то справа передається на розгляд до Великої Палати Верховного Суду.

Наталія Марчук звернула увагу прокурорів зокрема на  процесуальні особливості судового розгляду кримінальних проваджень у суді касаційної інстанції а також на питання, що виникають у процесі реалізації прокуратурою функції з підтримання державного обвинувачення в суді та представництва інтересів громадян або держави в суді.

Під час виїзних занять до Верховної ради України прокурори побували на балконі сесійної зали, завітали до її кулуарів та прес-пойнту, де проходять брифінги народних депутатів.

Захід організовано відділом підготовки прокурорів з підтримання публічного обвинувачення в суді інституту спеціальної підготовки Академії за сприяння керівництва Національної академії прокуратури України.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська