Позивач склав на суддю заповіт заради можливості відводу: ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора

16:47, 21 января 2020
Вища рада правосуддя відреагувала на повідомлення судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області.
Позивач склав на суддю заповіт заради можливості відводу: ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 21 січня розглянула повідомлення судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Ковальової Юлії Валеріївни про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Як поінформував доповідач — член Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, у повідомленні судді зазначено, що у провадженні Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області з 19 травня 2019 року перебуває справа за позовом громадянина У. до громадянина П. про стягнення заборгованості за договором позики.

11 вересня 2019 року до канцелярії суду позивачем У. подано заяву про відвід судді Ковальової Ю.В. від розгляду цієї справи, яку він підтримав у судовому засіданні 12 вересня 2019 року. Заяву мотивовано тим, що він перебуває в тісних товариських стосунках із суддею, доказом чого є долучена до заяви копія заповіту У. від 10 вересня 2019 року на користь Ковальової Ю.В. про розпорядження на випадок його смерті належним йому автомобілем.

Як вказує суддя Ковальова Ю.В., зазначена в заяві про відвід інформація про товариські стосунки з У. не відповідає дійсності, раніше вона не була з ним знайома, спілкування відбувалося тільки в судових засіданнях як із стороною у справі, жодних зустрічей поза межами судових засідань не відбувалося.

Однак, як вбачається з повідомлення, у судовому засіданні У. заявляв, що часто зустрічається із суддею Ковальовою Ю.В., перебуває з нею в дружніх стосунках і нібито склав заповіт на її користь, у зв’язку із чим висловлював бажання, щоб справа слухалась судом в іншому складі, оскільки вважає суддю необ’єктивною.

Суддя Ковальова Ю.В. вважає, що такі дії позивача є намаганням дискредитувати суддю та судову систему в цілому, проявом незаконного впливу, тиску та втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя, і просить вжити необхідних заходів реагування.

На запит члена ВРП Прокуратура Запорізької області поінформувала, що за викладеними у повідомленні судді Ковальової Ю.В. фактами СВ Мелітопольського ВП ГУ НП в Запорізькій області 17 жовтня 2019 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Наразі досудове розслідування триває.

Згідно з пунктом 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя має право звернутися до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя, вчинених суддями, працівниками апарату суду.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Ковальової Юлії Валеріївни у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП внесла зміни до Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва