Робота судів в 2019 році у цифрах: запобіжні заходи та навантаження на суддів

17:18, 2 апреля 2020
Cередньомісячне навантаження судді місцевого загального суду майже втричі вище, ніж судді адміністративного суду.
Робота судів в 2019 році у цифрах: запобіжні заходи та навантаження на суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центр політико-правових реформ оприлюднив аналіз роботи українських судів у 2019 році (за даними судової статистики). Інформація з’явилась на офіційній сторінці Центру у Facebook.

«Продовжуємо ділитися найцікавішими даними:

— Суди постановили 14 282 ухвали про надання органом пробації досудової доповіді (на 35% більше, ніж у 2018 році), з них щодо неповнолітніх – 902 (6,3%). Доповідь допомагає суду обрати щодо обвинуваченого оптимальне рішення, яке б забезпечило його виправлення, зміну поведінки і ставлення до неї. Доповідь містить соціально-психологічну характеристику обвинуваченого, оцінку ризиків повторного вчинення злочину, висновок про можливість виправлення без обмеження чи позбавлення волі. Інститут пробації впроваджується в Україні з 2015 року, проте активно розвивається лише з 2017 року.

— 74% всіх клопотань щодо застосування запобіжних заходів у кримінальних справах, які розглядали суди у 2019 році, становили клопотання про тримання під вартою (44 384 з 59 727) і лише 0,7% – про заставу (438). Суди задовольняли майже кожне друге розглянуте клопотання про тримання під вартою (усього розглянуто – 36 201, задоволено – 15 774). Апеляційні суди скасовують кожну п'яту ухвалу про тримання під вартою та майже кожну третю – про заставу.

— Суди не є самоокупними. Зважаючи на закладені в бюджеті кошти, вартість розгляду однієї справи місцевим судом становить 3 486 грн, вартість перегляду одного судового рішення апеляційний судом – 14 932 грн, а вартість розгляду одного процесуального звернення Верховним Судом – 20 571 грн.

— Cередньомісячне навантаження судді місцевого загального суду майже втричі вище, ніж судді адміністративного суду, та аж у 5 разів вище, ніж судді господарського суду (87 справ і матеріалів – суддя місцевого загального суду; 34 – окружного адміністративного; 18 – місцевого господарського суду). Натомість навантаження на суддів апеляційних загальних та адміністративних судів істотно не відрізняється (48 та 45 справ і матеріалів) на одного суддю в місяць відповідно, проте воно втричі більше, ніж навантаження на суддів апеляційних господарських судів (14 справ і матеріалів). У Верховному Суді найбільше середньомісячне навантаження на суддів Касаційного адміністративного суду та Касаційного цивільного суду (63 та 47 справ і матеріалів відповідно). Найменшим є навантаження на суддів Касаційного кримінального суду та Великої палати (21 та 10 справ та матеріалів відповідно).

Розрахунок здійснено на основі показників надходження справ до суду протягом 2019 року, без урахування нерозглянутих на початок звітного періоду справ», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала огляд практики ЄСПЛ щодо заборони катування та захисту права власності. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська