Скільки ВРП розглянула клопотань про відсторонення судді через притягнення до кримінальної відповідальності

14:46, 29 мая 2020
У минулому році Генпрокуратура направила до Вищої ради правосуддя 22 клопотання.
Скільки ВРП розглянула клопотань про відсторонення судді через притягнення до кримінальної відповідальності
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2019 році ВРП розглянула 22 клопотання Генпрокуратури про надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арештом, відсторонення судді у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Про це йдеться в інформаційно-аналітичному звіті про діяльність Вищої ради правосуддя у 2019 році, оприлюдненому на офіційному веб-сайті ВРП.

Протягом 2019 року від Генеральної прокуратури України надійшло 22 клопотання про надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арештом, відсторонення судді у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Для порівняння – у 2018 році до Вищої ради правосуддя надійшло 38 таких клопотань.

Зокрема, у 2019 році надійшло 19 клопотань про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності (у 2018 році – 23) і 3 клопотання про продовження строку тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя (у 2018 році – 15). Крім того, у 2019 році до Вищої ради правосуддя надійшло одне подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на утримання судді під вартою (у 2018 році – 3).

За результатами розгляду клопотань Генеральної прокуратури України Вища рада правосуддя прийняла:

10 рішень про тимчасове відсторонення та продовження строку тимчасового відсторонення суддів від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності;

4 рішення про задоволення частково клопотань Генеральної прокуратури України про тимчасове відсторонення та продовження строку тимчасового відсторонення суддів від здійснення правосуддя;

4 рішення про відмову в задоволенні клопотань Генеральної прокуратури України;

4 рішення про повернення клопотань Генеральної прокуратури України.

Таким чином, ВРП задовольнила понад 60% клопотань ГПУ про надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арештом, відсторонення судді у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Рішення про відмову в задоволенні клопотань ГПУ Вища рада правосуддя ухвалювала через недосконалість оформлення документів, на чому неодноразово наголошувала.

У 2018 році за результатами розгляду клопотань Генеральної прокуратури України прийнято 36 рішень про тимчасове відсторонення суддів від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності та продовження строку тимчасового відсторонення.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що назвали кількість суддів, яких притягнули до дисциплінарної відповідальності у 2019 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді