У ВРП обговорили виконання рішень ЄСПЛ та вплив на незалежність суду в Україні

12:19, 16 июня 2020
Керівництво ВРП провело робочу онлайн-зустріч із представниками ЄСПЛ.
У ВРП обговорили виконання рішень ЄСПЛ та вплив на незалежність суду в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко та заступник голови ВРП Олексій Маловацький провели робочу зустріч у режимі відеоконференції із працівниками Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) секретаріату Ради Європи. Про це повідомляє прес-центр ВРП.

Співрозмовники обговорили коло питань, пов’язаних із виконанням Україною рішень ЄСПЛ у групі справ «Олександр Волков проти України» та «Куликов та інші проти України». Відзначивши прогрес у виконанні державними органами України заходів індивідуального порядку, учасники зустрічі зосередили увагу на заходах загального характеру, спрямованих на виконання рішень ЄСПЛ у цих справах, а саме тих, що стосуються незалежності судової влади, системи дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя та суддівської кар’єри в Україні, законодавчих змін у сфері правосуддя.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко звернув увагу на вплив законодавчих змін на стан незалежності судової влади в Україні, зокрема нагадав про рішення Конституційного Суду України від 11 березня 2020 року щодо відповідності Конституції України окремих положень законів України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402–VIII, «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» від 16 жовтня 2019 року № 193–IX, «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року № 1798–VIII. Визнавши низку положень цих законів такими, що не відповідають Конституції України, КСУ рекомендував Верховній Раді України привести законодавство у відповідність до цього рішення, зазначив Андрій Овсієнко.

Щодо  ролі у цьому процесі Вищої ради правосуддя, то ВРП в межах своїх повноважень наділена правом здійснювати консультації із суб’єктами законодавчої ініціативи, надавати свої консультативні висновки щодо поданих ними законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів, зауважив Овсієнко.

«ВРП активно веде таку діяльність, звертаючи увагу Верховної Ради України, депутатів, які вносять такі законопроекти, на необхідність узгодженості їх як між собою, так і з нормами Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також відповідності європейським стандартам щодо організації системи судів та органів суддівського врядування», – наголосив Голова ВРП. На його думку, сьогодні важливе чітке розуміння, який об’єм законодавчих змін потрібен і є бажаним для належного унормування діяльності системи судів, органів суддівського врядування та самоврядування, зокрема, у контексті останніх рішень Конституційного Суду України. Одним з пріоритетних питань, пов’язаних з законодавчим унормуванням діяльності судової влади, за словами Андрія Овсієнка, є законодавчі зміни, які б надали змогу запустити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поінформував європейських партнерів про те, що у ВРП нещодавно створено дві робочі групи, одна з яких займається узагальненням дисциплінарної практики, друга – узагальненням практики призначення та звільнення суддів. Керівник Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ секретаріату Ради Європи Павло Пушкар позитивно оцінив такий крок з боку ВРП і запропонував експертну допомогу учасникам обох груп від Ради Європи.

Підсумовуючи розмову, представники Департаменту з питань виконання рішень ЄСПЛ секретаріату РЄ наголосили на тому, що питання захисту незалежності судової влади займають провідну роль у діяльності Ради Європи, і висловили задоволення щодо плідності діалогу з Вищою радою правосуддя у цьому напрямі.  

Учасники робочої зустрічі узгодили заходи щодо оперативної комунікації для подальшого співробітництва для досягнення позитивного результату в сфері застосування практики та виконання рішень ЄСПЛ. 

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що аналогія висновків ЄСПЛ не може бути застосована для захисту прав та інтересів суб'єктів владних повноважень. 

Нагадаємо, ООН привітала рішення КСУ щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду