ООН привітала рішення КСУ щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення

11:40, 16 июня 2020
Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 375 Кримінального кодексу України.
ООН привітала рішення КСУ щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Моніторингова місія ООН з прав людини привітала рішення Конситуційного Суду щодо скасування покарання суддів за неправосудні рішення. Про це йдеться в заяві місії на сторінці у Facebook.

Відомо, що 12 червня КСУ ухвалив рішення про неконституційність статті 375 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність суддів за винесення «завідомо неправосудних» рішень  без пояснення критеріїв «неправосудності».

В ООН вважають, що це рішення сприятиме зміцненню незалежності судової системи.

«Ми задокументували кілька випадків, коли судді, які відхиляли клопотання прокурорів проти обвинувачених у кримінальних справах, пов'язаних зі збройним конфліктом на сході України, опинялися під слідством за статтею 375», - зазначили в ООН.

«Однак ця проблема вийшла за межі проваджень, пов'язаних з конфліктом, і зачіпала всіх суддів. На практиці дуже мало справ призводили до пред'явлення офіційних звинувачень суддям; більшість розслідувань залишалися відкритими протягом багатьох років, тримаючи суддів у стані невизначеності. У наших доповідях про ситуацію з правами людини в Україні ми засуджували цю практику як таку, що дозволяла втручатися в незалежність суддів», - йдеться у заяві.

Раніше ми розповідали, що Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України статті 375 Кримінального кодексу України. Цим Рішенням Суд визнав неконституційною оспорювану статтю Кодексу.

Зазначимо, що статтею 375 Кодексу встановлено кримінальну відповідальність суддів за постановлення „завідомо неправосудного“ вироку, рішення, ухвали або постанови.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду