Рада суддів та суддівська спільнота глибоко обурені заявами Міхеїла Саакашвілі

14:50, 3 июля 2020
У РСУ сподіваються, що голослівні заяви не є проявом нерозуміння нагальних проблем судової гілки влади і не є проявом некомпетентності.
Рада суддів та суддівська спільнота глибоко обурені заявами Міхеїла Саакашвілі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада суддів України та суддівська спільнота глибоко обурені заявами Голови виконкому Нацради реформ Міхеїла Саакашвілі. Відповідна заява була оприлюднена на офіційному сайті РСУ 3 липня.

30 червня відбулося засідання Національної ради реформ за участі Президента України Володимира Зеленського, керівництва Кабінету міністрів України і Верховної Ради України. Серед інших там було розглянуто питання чергової судової реформи. Під час засідання Президент України Володимир Зеленський відзначив необхідність судової реформи позаяк в суспільстві існує великий запит на справедливість і безпеку.

«Рада суддів України погоджується з Президентом України, що у суспільстві існує запит на справедливість, хоча справедливість це не завжди законність. Тому суть судової реформи має полягати у максимальному поєднанні Справедливості і Законності, бо чим менша між ними розбіжність, тим більше громадяни відчувають захист своїх прав з боку держави через судову владу.

Заява пана Саакашвілі, що "це буде фундаментальний переділ всього, що відбувається у нас у судовій системі" насторожує своєю радикальністю та безапеляційністю. Роблячи такі заяви, пан Саакашвілі мав би знати, що зараз у судовій системі саме через подібні заяви та неврегульовані процедури щодо призначення суддів, утворився катастрофічний кадровий голод.

Більше того, в ефірі одного із телеканалів голова Виконавчого комітету реформ визначив судову гілку влади як головного винуватця відсутності інвестицій в Україну, заявивши, що судова гілка влади "глибоко хвора".

Хочемо нагадати, що відповідно до Указу Президента України "Питання Національної ради реформ і Виконавчого комітету реформ" виконавчий комітет реформ (далі - Комітет) є допоміжним органом при Президентові України, основними завданнями якого є підготовка пропозицій щодо стратегічного планування реформ, їх узгодженого впровадження та моніторинг реалізації реформ.

Комітет у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Повноваження голови комітету визначені відповідним Указом і до них не належить вчинення дій, спрямованих на підрив конституційних засад поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову, нехтування принципами незалежності судів та суддів.

Сподіваємось, що відповідні голослівні заяви не є проявом нерозуміння нагальних проблем судової гілки влади і не є проявом некомпетентності», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що екс-президент Грузії вважає, що судова влада України «глибоко хвора».

Крім того, Саакашвілі звинуватив Верховний Суд в роботі на Росію і сепаратистів.

Також він заявляв, що Конституційний Суд України повинен бути ліквідований. 

Ще Саакашвілі назвав Антикорупційний суд маленьким та дуже незграбним.

Разом з тим, ми писали, що нова судова реформа буде радикальною: які рішення прийняла Нацрада реформ із Зеленським.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки