Річниця прийняття КАС України: у Верховному Суді обговорили стан та проблеми адмінсудочинства

19:05, 7 июля 2020
Від 1 вересня 2005 року і донині суди адміністративної юстиції розглянули й вирішили майже 16 млн справ.
Річниця прийняття КАС України: у Верховному Суді обговорили стан та проблеми адмінсудочинства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З нагоди 15-ї річниці прийняття Кодексу адміністративного судочинства України 6 липня 2020 року відбулося онлайн-засідання круглого столу «Адміністративне судочинство України: стан і виклики». Про це інформує прес-центр Верховного Суду.

Захід організували спільно Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, Німецький Фонд з міжнародного правового співробітництва та Федеральний адміністративний суд ФРН, за підтримки Федерального міністерства юстиції ФРН.

Модеруючи засідання, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович нагадав, що круглий стіл проводиться в рамках Днів адміністративної юстиції, які тривають з 20 червня до 10 липня.

З вітальним словом виступила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Вона подякувала, зокрема, Німецькому Фонду з міжнародного правового співробітництва за можливість поспілкуватися організаторам і партнерам.

Валентина Данішевська зазначила, що співпраця з Фондом є успішною протягом 15 років, і завдяки їй склалися партнерські і дружні стосунки між суддями України й Німеччини.

Голова ВС нагадала, що у 2005 році Україна зробила крок назустріч своїм громадянам і створила суди, завданням яких став захист прав і свобод громадян від свавілля держави, її органів та посадових осіб. Конституційна реформа 2016 року закріпила положення щодо адміністративних судів вже на рівні Основного Закону, з одного боку, визнаючи важливість адмінюстиції для держави та її громадян, з другого боку – покладаючи на суддів адміністративних судів додаткову відповідальність. Саме суддям відведена непроста роль – забезпечити дієвість верховенства права в Україні.

Голова КАС ВС Михайло Смокович зауважив, що з прийняттям 6 липня 2005 року Кодексу адміністративного судочинства України де-факто було відкрито нову сторінку в історії адміністративної юстиції незалежної України.

Прийняття КАС України стало новелою в системі національного законодавства і водночас проявом демократичного розвитку нашої держави, яка вперше визнала право людини позиватися з метою захисту своїх прав, свобод та інтересів до суду проти держави в особі відповідних суб’єктів державно-владних повноважень, а також органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб тощо.

Михайло Смокович зазначив, що за 15 років свого функціонування адміністративне судочинство набуло ґрунтовної судової практики у питаннях вирішення публічно-правових спорів, завдяки чому має належне місце у системі правосуддя України.

Від 1 вересня 2005 року і донині суди адміністративної юстиції розглянули й вирішили майже 16 млн справ. Попереду суддів адміністративних судів чекає кропітка і відповідальна праця, оскільки кожна судова справа – це людські долі і сподівання.

Президент Федерального адміністративного суду (Німеччина) Клаус Реннерт привітав Україну та українське адміністративне судочинство. Він сказав, що, ознайомившись із програмою круглого столу, пересвідчився, що обговорення стосуватиметься адміністративного судочинства у багатьох його проявах.

«Майже через усі теми доповідей проходить ґрунтована думка, навіщо існує відокремлене адміністративне судочинство та адміністративний процесуальний кодекс: є нагальна потреба як у спеціальному виді судочинства, так і в спеціальному процесуальному праві задля того, щоб гарантувати правомірність та належну діяльність державної адміністрації. Завдяки цьому громадянам не лише забезпечується ефективний захист їх прав. У такий спосіб формується належна довіра громадян до того, що державні органи дотримуються і виконують закони. Ця довіра до правомірності всіх дій з боку держави є найважливішою засадою сучасного державного порядку. Тому держава передусім сама має бути зацікавлена в тому, щоб її дії та заходи піддавалися судовій перевірці, коригувались помилки, але й підтверджувалася правомірність цих дій. Цим самим адміністративним судам надається особливе значення у справі розбудови та захисту правної держави. Але саме цю роль передусім мають усвідомлювати самі судді адміністративного судочинства», — сказав Клаус Реннерт.

Доповідач зазначив, що КАС України є ще порівняно молодим. З 2005 року українське адміністративне судочинство пережило деякі «шторми», але збереглося і закріпилося в судовій системі.

Клаус Реннерт з приємністю відзначив, що для подальшого укріплення позицій адміністративного судочинства в Україні триває обмін досвідом з німецькими колегами. Цю співпрацю активно підтримує Німецький Фонд з міжнародного правового співробітництва, який діє за дорученням Федерального уряду й організаційно уможливлює таку кооперацію. Завдяки цій підтримці за минулі роки встановлені тісні зв’язки між Німеччиною та Україною.

Президент Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц (Німеччина) Ларс Брокер подякував за багаторічну довірливу й дружню колегіальну співпрацю, яку він як фахівець дуже цінує.

Директор Німецького Фонду з міжнародного правового співробітництва Штефан Хюльсхьорстер нагадав, що співпраця очолюваного ним Фонду з ініціаторами запровадження адміністративної юстиції в Україні розпочалася на початку 90-х років і не завершилася з ухваленням КАС України, а триває донині, що є великим успіхом.

Зазначається, що круглий стіл відбувся у форматі двох сесій, з яких перша була присвячена темі становлення адміністративного судочинства в Україні та його сучасному стану, а друга – напрямам вдосконалення адміністративного судочинства України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Києві презентували звіти щодо ефективності застосування положень КАС України

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області