У ВРП повідомили, що ускладнює роботу судів та суміжних правових інститутів

13:24, 24 ноября 2020
За словами голови ВРП, існує гостра необхідність у виправленні непродуманих норм законодавства, ухваленні законопроекту № 3711 і відновленні роботи ВККС.
У ВРП повідомили, що ускладнює роботу судів та суміжних правових інститутів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зазначив, що коли робота судів ускладнена через нестачу кадрів і суд не має змоги швидко та якісно здійснювати правосуддя, це негативно впливає на роботу і адвокатів, і прокурорів. На цьому наголосив. Про це він заявив під час першої зустрічі у межах національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», передає офіційний сайт ВРП.

«Дві тисячі суддівських вакансій – це ще не кінцева межа. Уже спостерігається тенденція до відтоку кадрів на рівні апеляційних судів. Ситуація із здійсненням правосуддя стане вкрай критичною, коли суди апеляційної інстанції будуть неспроможні розглядати комплекс процесуальних питань, які належать до їхньої компетенції. Це відобразиться на набранні судовими рішеннями законної сили, вжитті запобіжних заходів та багатьох інших питаннях», – наголосив він.

З огляду на критичну ситуацію, за словами Голови ВРП, існує гостра необхідність у виправленні непродуманих норм законодавства, ухваленні законопроєкту № 3711 і відновленні роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. «Початок роботи ВККСУ має стати імпульсом, який дасть можливість почати вирішувати проблеми доступу до правосуддя. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» визначає таку архітектуру органів суддівського врядування, в якій передбачена обов’язкова наявність ВККСУ. Як повноцінний правосуб’єктний орган ВККСУ виконує основний масив роботи щодо добору і кваліфікаційного оцінювання. І його діяльність має бути поновлена», – зазначив Андрій Овсієнко.

Голова ВРП розповів, що Рада, зі свого боку, в межах тимчасових повноважень, наданих Законом України 679-IX, вживає всіх заходів, щоб запобігти повному колапсу в судовій системі. Зокрема, вносить Президенту України подання щодо призначення суддів, із часу закінчення п’ятирічного строку повноважень яких минуло понад два роки, відряджає суддів на роботу до інших судів.

«Але це соломинка, за яку ми хапаємося для того, щоб випливти з виру проблем, які нанизуються одна на одну. Непродуманими змінами законодавства було порушено один із засадничих принципів безперервності судової влади. Відсутність перехідних положень у Законі України № 193-ІХ призвела до критичних наслідків – руйнування архітектури органів суддівського врядування», – зазначив Андрій Овсієнко.

На переконання Голови ВРП, реформи мають бути системними, узгодженими із суддівською спільнотою і спрямованими на розвиток. Він висловив сподівання, що єдиним консолідованим центром обговорення та напрацювання шляхів подальшого розвитку законодавства у сфері правосуддя стане робоча група з питань розвитку законодавства про організацію судової влади Комісії з питань правової реформи при Президентові України.

Андрій Овсієнко зазначив, що започаткуванням дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи» ВРП прагне синхронізувати бачення усієї правничої спільноти щодо напрямів розвитку судової системи та шляхів подолання наявних проблем, а також консолідувати зусилля задля досягнення результатів, важливих для всього суспільства.

У заході взяли участь заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, представник Національної школи суддів України Олександр Іщенко, Голова правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Дмитро Бездоля, Головний міжнародний експерт з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант. У режимі відеоконференції до зустрічі долучились 43 учасники.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя звернулася до Кабінету Міністрів України з ініціативою внести зміни до постанови КМУ від 29 квітня 2020 року № 375 з метою встановлення доплат до заробітної плати працівникам апаратів судів на період дії карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва