Суддівська незалежність, налагодження комунікації та кібербезпеки: судді ВС вивчали практику ЄСПЛ

20:59, 1 декабря 2020
Обговорили також правила взаєморозуміння та шляхи налагодження ефективної комунікації.
Суддівська незалежність, налагодження комунікації та кібербезпеки: судді ВС вивчали практику ЄСПЛ
Джерело фото: ukrinform.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 листопада минув третій день навчань у межах програми підготовки суддів Верховного Суду, яка триватиме до середини грудня, передає офіційний сайт ВС.

Голова відділу Департаменту виконання судових рішень Європейського суду з прав людини Павло Пушкар проаналізував з історичного та науково-практичного поглядів проблеми, що лежать у площині діяльності касаційних судів Європи, охарактеризував судову нормотворчість верховних судів європейських країн, а також звернув увагу на обмеження і питання у практиці ЄСПЛ, пов’язані із судовою нормотворчістю.

У доповіді на тему «Демократія та верховенство права: формування волі національних та міжнародних судів і мажоритарність» професор публічного права Школи права університету Сорбонни Лоранс Бургорж-Ларсен розповіла про поняття «обсяг дискреції», його формування у міжнародному праві, науковій доктрині та практиці ЄСПЛ, зокрема у справах, що стосуються соціальних, економічних та чутливих для суспільства питань.

Представник Національної школи суддів України Олександр Іщенко та суддя Дергачівського районного суду Харківської області Владислав Овсянніков провели інтерактивний вебінар про кібербезпеку, в рамках якого надали суддям Верховного Суду практичні поради щодо засобів кіберзахисту, безпечного використання мережі «Інтернет», соціальних медіа та програмного забезпечення, яке несе підвищену загрозу для приватності користувача, а також щодо зберігання даних у хмарних сховищах. 

Директор Інституту східноєвропейського права та порівняльного правознавства Кельнського Університету (Німеччина), член Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії), суддя Європейського суду з прав людини (2011–2019 роки) Ангеліка Нуссбергер присвятила свій виступ концептуальним принципам суддівської незалежності у демократичному суспільстві. Вона розповіла про те, як суддям слід реагувати на дискусії у ЗМІ щодо розгляду резонансних справ та про приховані атаки на незалежність суддів.

«Запорука довіри суспільства до судів – це сміливі рішення. Коли суд іде проти панівної системи, каже правильну річ у потрібний момент – це викликає довіру», – зазначила вона.

Керівник проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень» Ганна Христова приділила увагу питанню щодо позитивних зобов’язань держави в умовах конфлікту і внутрішнього переміщення. Під час доповіді вона зосередилася на концепції, принципах і правових підставах позитивних зобов’язань держави за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, типах таких зобов’язань у сфері прав людини та категоріях обов’язків, що покладаються на держави позитивними зобов’язаннями за Конвенцією.

Психологічним аспектам налагодження взаємодії у комунікації суддів був присвячений виступ представників НШСУ Андрія Маслюка та Анжеліки Фарафонової. Вони, зокрема, вказали на чинники, що ускладнюють комунікацію, розповіли про правила взаєморозуміння та шляхи налагодження ефективної комунікації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у касаційних судах обрали представників до Великої Палати Верховного Суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва