Грошей вистачить не всім: що передбачає проект держбюджету-2021 для системи правосуддя

14:08, 6 декабря 2020
Понад 2 700 працівників апарату судів можуть залишитись без зарплат, а також в бюджеті не передбачені видатки для заповнення наявних у судах близько 2 тисяч вакансій суддів.
Грошей вистачить не всім: що передбачає проект держбюджету-2021 для системи правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький на засіданні парламентського Комітету з питань правової політики, який відбувся цього тижня, повідомив, що проект державного бюджету на 2021 рік – не дозволятиме відправляти правосуддя українськими судами. Про це він завив на своїй сторінці у Facebook.

«Планові показники бюджету на наступний рік передбачені на рівні поточного року та складають лише 15,6 млрд гривень. Тобто проблеми значного дефіциту коштів, які відчули на собі українські суди в цьому році, не лише залишаться, але й значно поглибляться в 2021 році.

На що не вистачає коштів судам в бюджеті 2021 року?

Грошовою винагородою в наступному році зможуть буди забезпечені лише 5245 суддів з понад 7 тисяч наявних посад суддів в місцевих та апеляційних судах.

Тобто в бюджеті не передбачені видатки для заповнення наявних у судах близько 2 тисяч вакансій суддів.

Бюджет не вирішує питання додаткового добору суддів, про необхідність якого зараз синхронно наголошують Президент, Парламент, Вища рада правосуддя. На фоні планових бюджетних показників абсурдно також виглядає визначений державою пріоритет необхідності швидкого запуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів для подолання дефіциту суддівських кадрів.

В проекті бюджеті відсутні видатки навіть на тих суддів, які нещодавно (в останні місяці цього року) були призначені Президентом України. Не закладені в бюджеті показники і щодо кандидатів на посади суддів, розгляд призначення яких наразі інтенсивно здійснюється Вищою радою правосуддя.

— Не у кращій ситуації і працівники апарату судів. Нині роботу судів забезпечують 25 070 працівників апарату. Натомість, в проекті бюджету грошей на оплату праці вистачає тільки на 22 287 працівників, і то лише з розрахунку мінімальної суми обов’язкових виплат без стимулюючих доплат – в сумі 9,6 тис. грн. Що робити з 2 783 працівниками, які працюють у судах, бюджет 2021 року відповіді не дає.

— Інші видатки споживання апеляційних та місцевих судів забезпечені лише на 29% (447,6 млн. грн. при потребі 1,5 млрд грн). Це означає, що ситуація з відправленням судової кореспонденції практично не зміниться. Під великим питанням буде: придбання паперу, оплата послуг маркувальних машин, утримання

приміщень, оплата комунальних послуг і засобів зв'язку.

Більше того, всі ці проблеми, нажаль, стосуються і витрат на забезпечення судів індивідуальними засобами захисту та профілактики від поширення хвороби COVID-19.

Зовсім не буде коштів на:

  • запровадження і розвиток Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи;
  • придбання (оновлення) комп’ютерної та оргтехніки; оснащення судів додатковими системами відеоконференцзв’язку;
  • капітальний і поточний ремонти приміщень судів, будівництво нових приміщень і добудову тих, які на 80-98% вже готові. Тобто, 2021 рік взагалі не передбачає коштів на розвиток  судової влади.

Дивно виглядала позиція Міністерства фінансів щодо можливості вирішення проблеми дефіциту коштів в судах шляхом належного управління та перерозподілу наявних фінансових ресурсів.

На відповідну заяву зауважив: Щоб ефективно управляти ресурсами, насамперед необхідно їх мати в розпорядженні органів судової системи.

З приводу ж необхідності перерозподілу коштів попросив у представника Міністерства фінансів запропонувати звідки такий перерозподіл здійснити: З коштів, передбачених на оплату праці в судах, сума яких є не достатньою? З коштів на поточні витрати, які забезпечені на рівні 30% від потреби? Чи з коштів на капітальні витрати та створення ЄСІТС, які взагалі не передбачені проектом бюджету? Конкретної відповіді не отримав…

Зауважив, що ДСА навіть позбавлена можливості використати передбачені їй в цьому році кошти за незахищеними статтями в сумі понад 200 млн грн., через не відкриття Казначейством асигнувань на відповідну суму. При тому, що відкриття асигнувань Казначейством здійснюється за погодженням Міністерства фінансів.

Попри доручення Голови Комітету, наразі проблема з відкриттям асигнувань залишається невирішеною.

З позитиву... Дякую за принципову позицію народних депутатів України - членів Комітету з питань правової політики в частині підтримки необхідності належного фінансового забезпечення діяльності судів, а також за озвучену їх

позиції не голосувати за проект бюджету наступного року, у випадку не вирішення озвучених проблем дефіциту асигнувань на утримання судової влади.

Чи будуть суди з простягнутою рукою в наступному році, як і в поточному, - залежить від результатів розгляду проекту бюджету в сесійній залі», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Мінфіні розповіли, що буде з бюджетом судової влади.

Додамо, Сергій Чорнуцький зазначав, якщо кількість суддів і працівників апаратів судів буде збільшуватися, то буде ще більше проблем з фінансовим забезпеченням. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області