Чи може прописка у спадкодавця стати підставою для прийняття спадщини

16:30, 31 июля 2018
Позиція ВС: місце реєстрації особи за однією адресою із спадкодавцем дає підстави для висновку про належність спадщини спадкоємцеві з часу її відкриття.
Чи може прописка у спадкодавця стати підставою для прийняття спадщини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До суду звернувся банк про стягнення кредитних коштів зі спадкоємців, які були зареєстровані за адресою боржника, суди відмовили у задоволені вимог, адже свідоцтво про право на спадщину не видано, а сам факт реєстрації не є підтвердженням прийняття спадщини, із чим Верховний Суд не погодився. 

Постановою ВС від 16.05.2018 р. у справі №336/3968/16-ц про стягнення заборгованості за кредитним договором рішення судів попередніх інстанцій було скасовано із передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

По суті спору. До суду звернувся позивач про стягнення заборгованості за кредитним договором до відповідачів, які, на його думку, після смерті боржника стали його спадкоємцями, адже були зареєстровані за однією адресою, тому зобов’язані повернути кредитні кошти позивачу.

Рішеннями судів попередніх інстанцій у задоволені позову відмовлено через недоведеність позивачем факту прийняття спадщини відповідачами після смерті боржника та невстановлення розміру їх часток у спадщині. Оскільки спадкову справу нотаріальна контора завела на підставі претензії кредитора і іншої особи, які в тлумаченні статей 1260-1266 ЦК України мають право на спадкування після смерті боржника із заявами про прийняття спадщини чи відмову від неї не звертались, свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

ВС не погодився із такими висновками судів та зазначив, що суд не звернув уваги на те, що відповідачі на момент смерті боржника були зареєстровані за однією адресою, у зв'язку з чим не перевірив, чи вступили вони в управління або володіння спадковим майном, що свідчить про прийняття ними спадщини, оскільки відсутність свідоцтва про право на спадщину не свідчить про неприйняття особою спадщини.

Висновок суду про те, що реєстрація місця проживання відповідачів не є належним доказом на підтвердження факту їх постійного проживання із спадкодавцем та доказом, що вони є спадкоємцями першої черги за законом, грунтується на припущеннях, оскільки факт постійного проживання разом із спадкодавцем може підтверджуватися відміткою у паспорті спадкоємця про місце реєстрації особи, що за  положеннями статті 1268 ЦК України дає підстави для висновку про належність спадщини спадкоємцеві з часу її відкриття.

З постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду можна ознайомитись за посиланням

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду