Оскарження арешту майна особи, яка не є учасником кримінального провадження: рішення ВП ВС

14:04, 21 мая 2019
Особа звернулася до суду з вимогою витребувати та повернути належне їй майно.
Оскарження арешту майна особи, яка не є учасником кримінального провадження: рішення ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У ході досудового розслідування слідчий ухвалив рішення про проведення обшуку та вилучив майно, що перебуває у власності особи, яка не є учасником кримінального провадження. Остання звернулася до суду з вимогою витребувати та повернути належне їй майно.

Місцевий суд відмовив у відкритті провадження у справі в порядку цивільного судочинства на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 Цивільного процесуального кодексу України, обґрунтовуючи своє рішення тим, що повернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні відбувається за правилами, встановленими нормами кримінального процесуального законодавства. Апеляційний суд залишив цю ухвалу без змін.

З висновками судів попередніх інстанцій погодилась і Велика Палата Верховного Суду, керуючись, зокрема, тим, що чинним Кримінальним процесуальним кодексом України передбачені способи захисту прав власника або володільця майна, який не є учасником кримінального провадження. Натомість ЦПК України не передбачає можливості такого захисту в порядку цивільного судочинства.

Таким чином, якщо особа вважає, що внаслідок накладення арешту на майно було порушене її право власності, навіть за умови, що ця особа не є учасником кримінального провадження, вона має право оскаржити такі дії та звернутися до суду з вимогою про скасування арешту в порядку кримінального судочинства. Такий порядок захисту прямо передбачений нормами КПК України і є ефективним.

Зазначений висновок узгоджується з правовими позиціями, висловленими Великою Палатою Верховного Суду у постановах від 24 квітня 2018 року у справі №202/5044/17 (провадження №14-119цс18), від 28 листопада 2018 року у справі №636/959/16-ц (провадження №14-366цс18) та від 12 грудня 2018 року у справі №640/17552/16-ц (провадження №14 418цс18).

З повним текстом постанови ВП ВС від 27 березня 2019 року у справі №202/1452/18 (провадження №14-559цс18) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС висловилась щодо права на доступ до публічної інформації.

Крім того, Велика Палата ВС чітко визначила, що є корпоративним спором.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді