Чи враховується площа підвального поверху для обчислення площі будинку: рішення КАС ВС

10:28, 16 августа 2019
Суд роз’яснив деякі моменти у справі.
Чи враховується площа підвального поверху для обчислення площі будинку: рішення КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Площа підвального поверху, у тому числі того, що належить до технічного приміщення (де розміщується технічне обладнання), не включається до площі житлового будинку при визначенні права здійснювати будівництво на підставі будівельного паспорта.

До такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду під час розгляду у касаційному порядку адміністративної справи за позовом до Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради про визнання протиправним та скасування наказу про скасування права на виконання будівельних робіт.

На обґрунтування позовних вимог позивач вказав, що за результатами позапланової перевірки з безпосереднім виїздом на земельну ділянку відповідач зробив висновок про те, що в будівельному паспорті на будівництво двоповерхового житлового будинку загальною площею 298,36 кв. м, виданого Управлінням архітектури та містобудування Одеської міської ради, вказано недостовірну інформацію щодо площі цього будинку, а саме що вона зменшена на площу підвалу. Тобто визначив, що загальна площа складає 451,71 кв. м замість заявлених 298,3 кв. м у повідомлені про початок будівництва.

Верховний Суд, частково скасовуючи постанову суду апеляційної інстанції, дійшов висновку, що апеляційний суд неправильно застосував до спірних правовідносин пункт 6.3 наказу Мінрегіонбуду України від 8 січня 2013 року № 2 «Про затвердження змін до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна», у якому зазначено, що загальна площа індивідуального садибного, дачного, садового будинку визначається як сума площ приміщень; до загальної площі будинків включаються площі всіх поверхів, враховуючі мансардний, цокольний та підвальний.

Суд зазначив, що для визначення параметрів забудови житлового будинку та, відповідно, вирішення питання про можливість здійснення його будівництва на підставі будівельного паспорту застосуванню підлягають саме вимоги державних будівельних норм, стандартів і правил, як це визначено п. 1.3 Порядку видачі будівельного паспорту забудови земельної ділянки, затвердженого наказом Мінрегіонбуду України від 5 липня 2011 року № 103.

Так, відповідно до пункту В5 ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» додатку В, який визначає, зокрема, правила підрахунку площі житлових будинків, площу житлового будинку визначають як суму площ поверхів будинку, виміряних у межах внутрішніх поверхонь зовнішніх стін, а також площ балконів і лоджій. Площа сходових кліток, ліфтових та інших шахт включається до площі поверху з урахуванням їх площ на рівні даного поверху. Площа горищ і технічних поверхів та підвалів до площі будинку не включається.

Верховний Суд сформулював правовий висновок, відповідно до якого розрахунок загальної площі житлового будинку за правилами, визначеними в Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, застосовується саме у цілях проведення технічної інвентаризації збудованих (реконструйованих) об’єктів нерухомого майна, але для цілей розрахунку площі будинку для визначення права на його будівництво на підставі будівельного паспорта та без отримання містобудівних умов і обмежень застосовуються державні будівельні норми ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення», ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень» (пункт 1.3 Порядку видачі будівельного паспорту забудови земельної ділянки).

Постанова Верховного Суду від 10 липня 2019 року у справі № 521/17659/17 (адміністративне провадження № К/9901/4853/19).

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала рішення суду щодо того, як та в якому розмірі правильно стягнути відшкодування судових витрат на адвоката.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді