Чи порушує презумпцію невинуватості особи повідомлення ГПУ про стан кримінального провадження: постанова КЦС ВС

19:49, 5 декабря 2019
Повідомлення на сайті ГПУ про стан кримінального провадження без зазначення про винність особи не порушує презумпції її невинуватості.
Чи порушує презумпцію невинуватості особи повідомлення ГПУ про стан кримінального провадження: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суд першої інстанції визнав недостовірною та такою, що порушує честь, гідність і ділову репутацію позивача, інформацію, розміщену на сайті Генеральної прокуратури України, а саме: фразу «Розпочато процедуру заочного засудження» /…/ стосовно /…/   позивача», зобов’язав ГПУ спростувати інформацію шляхом викладення на сайті згаданої фрази в такій редакції: «У відповідності до глави 24-1 Кримінального процесуального Кодексу України розпочато спеціальне досудове розслідування кримінальних правопорушень» /…/ стосовно /…/ позивача». Апеляційний суд змінив рішення районного суду, визнав згадану інформацію недостовірною, зобов’язав ГПУ спростувати її в інший спосіб. Повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду скасував попередні рішення та відмовив у задоволенні позову з огляду на таке.

Позивач належно не обґрунтував, як саме зазначення терміна КПК України «процедура заочного засудження» замість «спеціальне досудове розслідування» порушило його права, честь, гідність та ділову репутацію, оскільки воно є складовою частиною загального процесу досудового розслідування.

Наведене положення узгоджується із ч. 2 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає, що кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Згідно з тлумаченням Європейського суду з прав людини принцип презумпції невинуватості означає заборону формування передчасної позиції, в якій би відображалася інформація про те, що особа, обвинувачена у вчиненні злочину, є винуватою ще до того, коли її вина була доведена відповідно до закону (рішення у справі «Мінеллі проти Швейцарії» від 25 березня 1983 року). Це стосується і висловлювань, вчинених посадовими особами про перебіг розслідування кримінального провадження, якщо такі твердження спонукають громадськість повірити у винуватість особи (рішення у справі «Буткевічюс проти Литви» від 26 березня 2002 року).

У рішенні Європейського суду з прав людини «Корбан проти України» від 4 липня 2019 року також зазначено, що ч. 2 ст. 6 згаданої вище Конвенції не дозволяє посадовим особам оголошувати особу винною до засудження цієї особи судом. Посадові особи повинні повідомляти громадськість про кримінальне розслідування, роблячи це обережно.

Посилання позивача, а також судів на те, що порушено презумпцію невинуватості, є безпідставним. В інформації, яку бажає спростувати позивач, відповідач ніяк не зазначив про винність позивача, а навпаки, інформує громадськість про розслідування певного кримінального провадження, не порушуючи презумпції невинуватості особи.

З постановою КЦС ВС від 20 листопада 2019 року у справі №757/34493/15-ц (провадження №61-20682св18) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Судово-юридична газета» публікувала рішення ЄСПЛ щодо того, чи рятує презумпція невинуватості від цивільно-правової відповідальності.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду