Порушення предметної юрисдикції: важлива постанова КЦС ВС

15:19, 7 декабря 2019
Порушення предметної юрисдикції не є підставою для скасування заходів забезпечення позову.
Порушення предметної юрисдикції: важлива постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Загальним судом було відкрито провадження за позовом підприємства до міськради та Фонду держмайна. При цьому ухвалою суду було заборонено здійснювати будь-які дії щодо розпорядження майном яке є предметом спору. Про це повідомляє «Протокол».

Суд апеляційної інстанції вказану ухвалу скасував з тих підстав, що вказане питання не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки учасники цієї справи є юридичними особами, тому клопотання щодо забезпечення позову підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

У свою чергу позивач оскаржив постанову апеляційного суду в касаційному порядку, оскільки на його думку апеляційний суд дійшов помилкового висновку про те, що на цій стадії процесу можливо зробити висновок щодо юрисдикції, при перегляді ухвали про забезпечення позову неможливо вирішувати юрисдикційні питання.

КЦС ВС із такими доводами погодився та задовольняючи вимоги позивача виходив із того, що виходячи із аналізу ч. 2 ст. 149, п. 2 ч. 2 ст. 152 ЦПК України з урахуванням особливостей мети забезпечення позову, зазначені заходи забезпечення позову не перешкоджають подальшому провадженню в справі та мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Одночасно відповідно до ст. 353 ЦПК України ухвала про відкриття провадження у справі може бути оскаржена з підстав порушення підсудності.

Положень згаданої статті говорить про те, що оскарженню з підстав порушення підсудності підлягає ухвала про відкриття провадження у справі.

Таким чином, з огляду на підстави, мету, суть забезпечення позову, а також визначений порядок подання заяви про забезпечення позову, відповідна ухвала суду про забезпечення позову не може бути оскаржена з підстав порушення судами правил юрисдикції окремо від рішення суду в цій справі, ухваленого за результатами розгляду справи по суті.

Отже, ЦПК України не передбачено можливості оскаржити ухвалу про забезпечення позову з підстав порушення правил юрисдикції.

Із повним текстом постанови КЦС ВС можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову КЦС ВС щодо доведення обсягу та вартості спадкового майна.

Також ми писали, за яких умов спірна квартира має бути повернута спадкоємцю продавця.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва