Керування автомобілем після корпоративу може коштувати понад 10 тисяч гривень: постанова суду

11:00, 31 декабря 2019
Результати проведених оглядів на стан сп’яніння чоловік пояснював тим, що напередодні він перебував на новорічному корпоративі, де вживав алкоголь, проте пройшло багато часу до того моменту, як він сів за кермо, у зв’язку з чим він не відчував себе сп’янілим.
Керування автомобілем після корпоративу може коштувати понад 10 тисяч гривень: постанова суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30.12.2018 року приблизно о 00 год. 30 хв. по вул. Тростянецькій в м. Києві ОСОБА_2 керував транспортним засобом «Volvo»  в стані алкогольного сп'яніння. Огляд ОСОБА_2 на стан сп'яніння проводився в присутності двох свідків за допомогою газоаналізатора «Drager», який зафіксував перевищення рівню алкоголю в крові водія із цифровим показником - 0,46 %о. Після цього огляд ОСОБА_2 на стан сп'яніння був проведений в Київській міській наркологічній лікарні, лікарем якої був складений висновок про те, що ОСОБА_2 перебував у стані алкогольного сп'яніння. Про це повідомляє Центр дослідження судової практики на своїй сторінці в Facebook.

ОСОБА_2 в судовому засіданні свою провину у скоєнні зазначеного правопорушення фактично визнав та суду пояснив, що дійсно 30.12.2018 року приблизно о 00 год. 30 хв. він був зупинений працівниками поліції, які запропонували йому пройти огляд на стан сп'яніння за допомогою приладу драгер, який зафіксував 0,46 промілле. Після цього він висловив вимогу поліцейським супроводити його до лікарського закладу, після чого він був доставлений до лікарні, де пройшов огляд на стан сп'яніння. Результати проведених оглядів ОСОБА_2 пояснював тим, що напередодні він перебував на новорічному корпоративі, де вживав алкогольні напої, проте пройшло багато часу до того моменту, як він сів за кермо, у зв'язку з чим він не відчував себе сп'янілим.

Згідно з вимогами ст.251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-кінозйомки, відеозапису чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

А відповідно до положень ст.252 КУпАП - орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Дослідивши протокол БД № 230470 від 30.12.2018 р. \а.с.1\, довідку, роздруковану газоаналізатором «Драгер» \а.с.2 \, медичний висновок \а.с.3\, оцінивши всі обставини справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.7 глави 2 Інструкції «Про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», затвердженої наказом МОЗ України за № 1452/735 від 09.11.2015 р. - установлення стану алкогольного сп'яніння здійснюється на підставі огляду, який проводиться згідно з вимогами цієї Інструкції поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів, показники яких після проведення тесту мають цифровий показник більше 0,2 проміле алкоголю в крові.

Відповідно до вимог п. 2.9.а) Правил дорожнього руху України водієві забороняється керувати транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння або перебуваючи під впливом наркотичних чи токсичних речовин.

Судом об'єктивно встановлено, що ОСОБА_2 керував транспортним засобом з перевищенням допустимої норми алкоголю, тобто перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння.

Аналіз наведених обставин та вимог закону дозволяє суду зробити висновок про наявність в діях ОСОБА_2 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 130 ч.1 КУпАП та про необхідність накладення на особу, винну у вчиненні адміністративного правопорушення, адміністративного стягнення у виді штрафу у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

Крім того, відповідно до ст. 4 ЗУ «Про судовий збір» - у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення справляється судовий збір у розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 384 грн. 20 коп., який також підлягає стягненню з правопорушника на користь держави.

Керуючись ст. ст. 130 ч.1,251,252, 268,283-285 КУпАП, суд постановив:

Визнати винним ОСОБА_2 у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП.

Накласти на ОСОБА_2 адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто у сумі 10200 (десять тисяч двісті) гривень на користь держави з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 384 грн. 20 коп. на користь держави.

Роз'яснити, що у разі несплати правопорушником штрафу протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, у порядку примусового виконання постанови з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу відповідно до положень ст. 308 КУпАП.

Із повним текстом постанови Дарницького районного суду м. Києва від 05.02.2019 № 753/940/19 (3/753/564/19) можна ознайомитися за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КАС ВС розповів про випадки стягнення судових витрат на користь суб’єкта владних повноважень.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді