Коли особи можуть мати однакові комерційні найменування: висновок КГС ВС

16:30, 20 февраля 2020
Однакові комерційні найменування можливі, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють.
Коли особи можуть мати однакові комерційні найменування: висновок КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі № 904/2826/18 позов було подано про зобов'язання Первинної профспілкової організації Публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» (далі – Організація) припинити використання комерційного (фірмового) найменування Публічного акціонерного товариства «Криворізький залізорудний комбінат» (далі – Товариство) та ПАТ «КЗРК» шляхом виключення зі своєї назви цього найменування і внесення відповідних змін до установчих документів відповідача і до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань та Реєстру неприбуткових організацій та установ. Про це повідомляється на сайті ВС.

Позовні вимоги обґрунтовані неправомірністю використання відповідачем комерційного найменування «Криворізький залізорудний комбінат» і «КЗРК», яке є частиною повної та скороченої назви позивача, що може ввести в оману споживачів щодо справжньої діяльності підприємства та завдати шкоди діловій репутації позивача.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області, залишеним без змін постановою Центрального апеляційного господарського суду, у задоволенні позову відмовлено, оскільки законодавчої заборони у використанні в найменуванні професійних спілок найменування іншої юридичної особи – підприємства, на якому діє така спілка, не існує; діяльність позивача і відповідача жодним чином не перетинаються у сфері продажу товарів та послуг, відповідач представляє інтереси членів професійної спілки, але не з комерційною метою.

КГС ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій з огляду на таке.

Ч. 4 ст. 489 ЦК України передбачена можливість осіб мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізують, та послуг, які ними надаються.

Як убачається зі встановлених судами попередніх інстанцій обставин справи, відповідач, будучи неприбутковим громадським об'єднанням (профспілкою), не виробляє товарів і не надає послуг у комерційній сфері. Тому частковий збіг найменувань юридичних осіб – Товариства й Організації, в принципі не може ввести споживачів в оману – через відсутність товарів чи послуг у профспілки.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 11 лютого 2020 року у справі № 904/2826/18 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КГС ВС роз’яснив, чи впливає поділ земельної ділянки на можливість захисту прав.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді