ЄСПЛ підтримав адвоката, який критикував судову систему

16:13, 2 июля 2020
Адвокат стверджував, що дисциплінарні стягнення порушили його право на свободу вираження поглядів та право на повагу до приватного життя.
ЄСПЛ підтримав адвоката, який критикував судову систему
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Накладення органами адвокатського самоврядування дисциплінарних стягнень за критику правоохоронної системи та судової влади може порушувати свободу вираження поглядів та право адвоката на повагу до приватного і сімейного життя. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Багіров проти Азербайджану» (заяви № 81024/12 і 28198/15).

У 2011 році адвокат Халід Закір огли Багіров під час публічного заходу, присвяченого обговоренню проблем юридичної професії в Азербайджані, прокоментував жорстокість поліції та смерть під час перебування під вартою особи, мати якого згодом стала його клієнтом. Цю інформацію було опубліковано в ЗМІ.

Через ці заяви керівник міського управління поліції ініціював дисциплінарне провадження проти адвоката за наклеп на поліцію, і президія Асоціації адвокатів країни зупинила право Бакірова на зайняття адвокатською діяльністю на один рік на підставі порушення конфіденційності відносин між адвокатом та клієнтом.

Це рішення адвокат оскаржив у суді. Він стверджував, що не розголошував конфіденційної інформації, оскільки мати загиблого ще до публічного заходу проводила прес-конференцію, в якій стверджувала, що в поліції катували і вбили її сина і до того, як вона стала його клієнтом. Але суди не розглядали ці аргументи, а повторили висновки органу адвокатського самоврядування про порушення конфіденційності.

У 2014 році проти Багірова було відкрите ще одне дисциплінарне провадження за висловлювання, які він робив під час представництва опозиційного політика Ільгара Ельдара оглу Маммадова в ході судового розгляду кримінальної справи. Президія Асоціації авдокатів передала справу до національних судів, які у 2015 році ухвалили рішення про позбавлення Багірова права на здійснення адвокатської діяльності. Суд першої інстанції виявив, зокрема, що його висловлювання «заплямували репутацію судової влади». Рішення суду першої інстанції було підтримане вищими судами.

Тоді Багіров звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, зокрема, на статтю 10 (свобода вираження поглядів) та статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він стверджував, що дисциплінарні стягнення порушили його право на свободу вираження поглядів та право на повагу до приватного життя.

Суд у Страсбурзі підтримав претензії юриста, констатував порушення ст. ст. 8, 10 Конвенції як стосовно зупинення на один рік, так і щодо позбавлення права на здійснення адвокатської діяльності, а також присудив 18 тис. євро відшкодування завданої матеріальної і моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Багіров проти Азербайджану» (заяви № 81024/12 і 28198/15) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд оприлюднив переклад аналітичної частини щорічного звіту Європейського суду з прав людини за 2019 рік. 

Раніше ЄСПЛ визначив, коли держвиконавці не можуть вирішити, хто має виконувати судове рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси