Восьмий ААС зобов’язав знести самочинно збудований будинок у Львові

15:40, 4 декабря 2020
Забудовником здійснено будівництво багатоповерхового будинку без розроблення проектної документації та відповідних дозвільних документів.
Восьмий ААС зобов’язав знести самочинно збудований будинок у Львові
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів Восьмого ААС залишила без змін рішення Львівського ОАС про зобов’язання забудовника за власний рахунок знести самочинно збудований об’єкт: багатоквартирний житловий будинок, що розташований за адресою м. Львів, вул. Варшавська, 22. Про це повідомляє пресслужба Восьмого ААС.

Апеляційний суд дійшов висновку, що позов Інспекції ДАБК у м. Львові є обґрунтованим та підлягає задоволенню з огляду на те, що:

  • забудовником здійснено будівництво багатоповерхового будинку без розроблення проектної документації та відповідних дозвільних документів на земельній ділянці, яка не була відведена для цієї мети та має інше цільове призначення;
  • забудовником не виконано у встановлений строк відповідні приписи Інспекції ДАБК у м. Львові про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил та про зупинення підготовчих і будівельних робіт, які не відповідають вимогам законодавства.

Варто зауважити, що під час розгляду цього спору було виявлено факти реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна (квартири та нежитлові приміщення) за адресою м. Львів, вул. Варшавська, 22 та відчуження квартир фізичним особам. Зараз ці факти перевіряються та встановлюються правоохоронними органами.

У свою чергу, колегія суддів зазначила, що реєстрація права власності на новозбудований об'єкт нерухомого майна відбувається, зокрема, на підставі документа, що засвідчує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта. Оскільки замовником будівництва не отримувались документи, які надають право на виконання будівельних робіт, і не подавалась декларація про готовність об'єкта до експлуатації, тому, відповідно, право власності зареєстрованим бути не могло.

Також суд апеляційної інстанції звертає увагу, що позови органів державного архітектурно-будівельного контролю про знесення об'єкта самочинного будівництва підлягають розгляду за правилами адміністративного судочинства, адже:

  1. по-перше, позивач у спірних правовідносинах здійснює публічно-владні управлінські функції, надані законом, а саме – виявлення факту самочинного будівництва та усунення порушень шляхом звернення до суду з позовом про знесення самочинно збудованого об'єкта містобудування;
  2. по-друге, такий спір не має приватно-правового характеру, адже стосується прав та інтересів невизначеного кола осіб та має на меті запобігти можливим суспільно значущим несприятливим наслідкам через порушення містобудівних норм і правил;
  3. по-третє, метою звернення до суду з такими позовами є не перехід права власності на об'єкти будівництва, а приведення будівництва у відповідність до імперативних вимог публічно-правових норм, що спрямовані на захист суспільних інтересів.

Більш детально з мотивами прийняття рішення в адміністративній справі № 1340/6225/18 можна ознайомитись у ЄДРСР за посиланням.

Раніше ми розповідали про практику ЄСПЛ щодо самочинного будівництва.

Також ми розповідали, що законом встановлено єдину підставу для скасування реєстрації декларації, а саме: подання замовником недостовірних даних, які є підставою вважати об’єкт самочинним будівництвом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва