Як визначити розмір компенсації моральної шкоди: постанова КЦС ВС

10:50, 23 марта 2021
Зобов’язання про компенсацію моральної шкоди є досить специфічним зобов’язанням, оскільки не на всіх етапах свого існування характеризується визначеністю змісту, а саме щодо способу та розміру компенсації.
Як визначити розмір компенсації моральної шкоди: постанова КЦС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Джерелом визначеності змісту обов’язку особи, що завдала моральної шкоди, може бути:

  • договір особи, що завдала моральної шкоди, з потерпілим, в якому сторони домовилися зокрема, про розмір, спосіб, строки компенсації моральної шкоди;
  • у випадку, якщо не досягли домовленості, то рішення суду в якому визначається спосіб та розмір компенсації моральної шкоди.

Про це зазначив Верховний Суд у складі Об’єднаної палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 180/1735/16-ц.

Верховний Суд нагадує, що у постанові Верховного Суду у складі Об’єднаної палати Касаційного цивільного суду від 20 червня 2019 року у справі № 632/580/17 (провадження № 61-51сво18) зроблено висновок, що«юридичними фактами є певні факти реальної дійсності, з якими нормою права пов’язується настання правових наслідків, зокрема виникнення, зміна або припинення цивільних прав та обов’язків. Тлумачення частини третьої статті 11 ЦК України свідчить, що правові норми самі по собі не можуть створювати суб’єктивних прав та обов’язків, оскільки необхідна наявність саме юридичного факту».

Підставами виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема, завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі (пункт 1 частини другої статті 11 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 23 ЦК України (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Тобто, тлумачення положень статей 11 та 23 ЦК України дозволяє зробити висновок, що за загальним правилом підставою виникнення зобов’язання про компенсацію моральної шкоди є завдання моральної шкоди іншій особі. По своїй суті зобов’язання про компенсацію моральної шкоди є досить специфічним зобов’язанням, оскільки не на всіх етапах свого існування характеризується визначеністю змісту, а саме щодо способу та розміру компенсації.

Раніше КЦС ВС зазначив, що при вирішенні питання про заміну сторони у виконавчому провадженні необхідно встановити факт вибуття сторони виконавчого провадження та переходу до особи матеріальних прав і обов’язків вибулої сторони.

Також ВС висловився про юрисдикцію спорів щодо скасування постанов державного виконавця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде