Антимонопольний комітет покарав ДП «Національні інформаційні системи»

14:05, 2 ноября 2018
АМКУ оштрафував підприємство на суму понад один мільйон гривень.
Антимонопольний комітет покарав ДП «Національні інформаційні системи»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 1 листопада, відбулось засідання Антимонопольного комітету України, де було прийнято декілька рішень, передає прес-служба АМКУ.

Зокрема, АМКУ хвалив рішення, яким:

  1. Визнано, що державне підприємство «Національні інформаційні системи» у 2016 і 2017 роках займало монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку надання послуг із забезпечення доступу та користування Єдиними та Державними реєстрами, держателем яких є Міністерство юстиції України, право доступу до яких користувачів визначено законодавством.
  2. Оштрафовано ДП «НАІС» на 784 249 грн за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 2 статті 50 та пунктом 2 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку надання послуг із забезпечення доступу до Реєстрів, яке полягало у застосуванні без об’єктивно виправданих на те причин у рівнозначних договорах із користувачами послуг Підприємства із забезпечення доступу та користування Реєстрами, а саме: різних переліків послуг та різних розмірів оплати за послуги.
  3. Оштрафовано ДП «НАІС» на 480 725 грн за вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 2 статті 50 та пунктом 1 частини другої статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку надання послуг із забезпечення доступу до Реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, шляхом встановлення умов надання доступу нотаріусів до Державного реєстру актів цивільного стану громадян тільки у разі оплати послуги за підключення до цього реєстру, яка вже була сплачена за підключення до Систем, що було б неможливо за умов існування значної конкуренції.

Під час розслідування встановлено, що Підприємство відповідно до чинних нормативно-правових актів визначено єдиним адміністратором Реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України.

Протягом 2016 і 2017 років ДП «НАІС» щомісячно стягувало з акредитованих суб’єктів державної реєстрації і, починаючи з 2017 року, з приватних виконавців кошти у розмірі 1350 грн за послугу з технічної підтримки роботи з Системою (та її оновлення) за кожного ідентифікованого співробітника Користувача.

Інші користувачі, які виконують аналогічні реєстраційні дії у Державному реєстрі речових прав на нерухоме, майно сплачували послуги за тарифами, які були встановлені відповідним наказом Мін’юсту і діяли до 03.10.2017, а в подальшому — за аналогічними тарифами, встановленими відповідним наказом Підприємства, а саме:

- за підключення (разово) до Систем у розмірі 1500 грн;

- інформаційно-консультативні послуги Підприємства з навчання роботі з Системами — 51 грн за 1 академічну годину;

- послуги з технічного обслуговування автоматизованого робочого місця — 180 грн за одну годину надання послуг.

Тобто ДП «НАІС» були застосовані різні умови доступу та користування Реєстрами.

Також у зв’язку зі змінами у законодавстві, згідно з якими зобов’язано нотаріусів під час вчинення нотаріальних дій використовувати відомості, зокрема, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, у 2017 року ДП «НАІС» було стягнуто з кожного з нотаріусів кошти у розмірі 1500 грн.

При тому, що більшість нотаріусів вже були підключені до Систем і вже сплатили за цю разову послугу. 

Під час розгляду справи Підприємство припинило порушення.

Так, з 9.10.2018 набрав чинності наказ Мінюсту від 5.10.2018 №3140/5 «Про затвердження Змін до Порядку надання ідентифікаторів доступу до Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України».

Підприємством внесені зміни до договорів, які пропонуються до укладення користувачам реєстрів.

На сьогодні умовами договорів не передбачено оплату разової послуги за підключення до Систем у розмірі 1 500 грн і щомісячну послугу з технічної підтримки роботи з Системою (та її оновлення) у розмірі 1 350 грн за кожного ідентифікованого співробітника Користувача, що сплачували акредитовані суб’єкти державної реєстрації і приватні виконавці.

Натомість залишено лише дві послуги:

- послуги з технічного обслуговування автоматизованого робочого місця у розмірі 360 грн за одну годину надання послуг;

- інформаційно-консультативні послуги Підприємства з навчання роботі з Системами у розмірі 135 грн  за одну академічну годину (45 хвилин) з розрахунку за одну фізичну особу.

Отже, з 9.10.2018 у договорах, які ДП «НАІС» пропонує для укладання користувачам Єдиних та Державних реєстрів, установлено однакові умови надання послуг із забезпечення доступу та користування Системами.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що підозрюване в монополізації ринку торгівлі арештованим майном держпідприємство Мін'юсту вже третій рік уникає антимонопольних санкцій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду