Видавав себе за АТОвця: вбивця «кіборгів» спокійно жив у Маріуполі

07:25, 15 декабря 2018
В Маріуполі бойовик із «П'ятнашки» жив звичайним життям і навіть займався підприємництвом.
Видавав себе за АТОвця: вбивця «кіборгів» спокійно жив у Маріуполі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Бойовик із так званої інтербригади «П'ятнашки» спокійно живе і навіть займається бізнесом у прифронтовому Маріуполі, передає «Обозреватель».

Роман Джумаєв, 27 років. Уродженець Маріуполя Донецької області. Програміст. Працював у Києві, а у 2014-му приїхав до Донецька і вирушив просто до терористів — у їх лави. Штурмував ДАП і Дебальцеве.

Влітку 2015 року через Росію виїхав до Білорусі, де отримав дозвіл на роботу (нібито був менеджером з продажу) і прожив там майже рік. На той час він перебував у розшуку МВС і СБУ. У білоруських правоохоронців претензій до терориста не було. Про Джумаєва в березні 2016-го писав і директор "Миротворця" Роман Зайцев.

У вересні 2016-го Джумаєв переїхав до Росії. Поскаржився журналістам: "Так, довелося переїхати до Москви, оскільки у Білорусі я зустрів дуже негативну реакцію оточення".

У вересні 2017 року потрапив до рук українських силовиків у Мар'їнському районі Донецької області при спробі переходу з окупованої території. Джумаєв заявив, що хотів відвідати родичів.

Прес-центр СБУ тоді повідомив, що "житель Маріуполя у червні 2014 року добровільно приєднався до так званої "інтернаціональної бригади "П'ятнашка". Оперативники спецслужби задокументували, що бойовик, зокрема, брав участь у штурмі Донецького міжнародного аеропорту і у лютому 2015 року — у захопленні Дебальцевого".

Йшлося саме про Джумаєва, хоча силовики згідно з законом і не назвали його призвища.

З січня 2018 року справу розглядає Мар'їнський районний суд Донецької області (м. Курахове), суддя Медведський.

Джумаєва звинувачують у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України. Йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі (з конфіскацією або без).

Досі тривають суди. Але злочинець, вбивця, терорист (так, я називатиму речі своїми іменами) був випущений з-за ґрат. І до вчора він не перебував під домашнім арештом. І суд навіть повернув йому паспорт. І... Загалом суд не знайшов підстав вважати його щонайменше небезпечним для оточення.

Можна довго розповідати про дивовижно лояльні судові рішення (і конкретно судді Медведського), але це тема для окремої розмови.

Річ у тім, що бойовик, який під час інтерв'ю у Білорусі зізнався, що вбивав наших воїнів, що брав участь у штурмі донецького аеропорту і в боях за Дебальцеве, за деякими даними, півроку спокійно жив у Маріуполі.

У місті, яке не здалося в 2014-му. Яке було обстріляне з важкого озброєння. Яке всього у 20 кілометрах від реальної війни. Яке розташоване на березі Азовського моря, стоїть і має вистояти за будь-якого повороту подій. Яке наповнене під зав'язку правоохоронцями, силовиками різних служб і відомств.

Найближчим часом суд обиратиме запобіжний захід Джумаєву вже за новим "епізодом" (напав на кількох людей напередодні, використовував сльозогінний газ — зокрема проти працівника поліції).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що на Донбасі бойовики понесли нові втрати.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси