Депутати пропонують позбавляти волі злочинців на сотні років

16:55, 19 февраля 2019
Законопроектом пропонується запровадити в Україні систему абсолютного складання покарань.
Депутати пропонують позбавляти волі злочинців на сотні років
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Парламенту запропонували взяти курс на Сполучені Штати Америки і внести зміни у кримінальне законодавство щодо посилення відповідальності за вчинення двох і більше злочинів. Однак правозахисники покладають мало надій на те, що Верховна Рада ухвалить такий закон найближчим часом.

Народний обранець Віталій Купрій вніс на розгляд своїх колег законопроект №10033 від 11.02.2019, у якому передбачається змінити систему кримінальної відповідальності в Україні і прибрати верхню межу покарання за вчинення кримінальних правопорушень. На його думку, діючий механізм є надто «гуманним» і дозволяє злочинцю, який вчинив ряд злочинів, уникнути покарання за більшість із них. А це, у свою чергу, призводить до зростання злочинності.

Дійсно, на сьогодні, відповідно до ст. 70 Кримінального кодексу України, при сукупності злочинів суд призначає покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим або шляхом повного чи часткового складання призначених покарань. Тобто, якщо когось обвинувачують по двом статтям, і покарання за них — 5 і 10 років тюрми відповідно, то максимально його можуть засудити до 10 років позбавлення волі. Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 63 ККУ, строк позбавлення волі не може перевищувати 15 років, винятком є лише довічне ув’язнення.

Законопроектом пропонується запровадити в Україні систему абсолютного складання покарань, при якій керуються правилом: скільки злочинів, стільки й покарань, які підлягають повному складанню. Така система функціонує у більшості штатів США.

Американські злочинці нерідко отримують тюремні строки, тривалість яких істотно більша за середньостатистичну тривалість людського життя. Для прикладу, у серпні 2013 року мешканцю Огайо Аріелю Кастро за багаторічне утримання в неволі та зґвалтування трьох жінок винесли вирок у вигляді 1000 років позбавлення волі без права дострокового звільнення. Або ж у 2009 році Бернарда Медоффа, автора однієї з найбільших фінансових пірамід в історії США, засудили до 150 років позбавлення волі, а на той момент йому був 71 рік.

За таким принципом пропонується складати покарання і в Україні. Наприклад, шахрай розмістив у інтернеті оголошення про продаж автомобілів і виманив у потенційних покупців великі суми за нібито розмитнення. Було доведено його причетність до 11 епізодів, і суд призначив йому 8 років позбавлення волі відповідно до ч. 3 ст. 190 ККУ. За новою системою він отримав би по 8 років за кожний окремий випадок, а у сумі — 88 років ув’язнення.

Автори законопроекту залишають за судом право застосовувати механізм поглинення менш суворого покарання більш суворим лише за наявності обставин, що пом'якшують покарання, передбачених ст. 66 ККУ, відсутності обставин, що обтяжують покарання, а також при визнанні обвинуваченим своєї вини.

У пояснювальній записці Віталій Купрій зазначає, що прийняття законопроекту не потребує додаткових витрат з бюджету та не передбачає ризиків вчинення корупційних правопорушень. Однак в’язні утримуються за бюджетні кошти, і на це витрачаються мільярди гривень на рік. Зокрема, в одному з інтерв’ю заступник міністра юстиції України Денис Чернишов повідомляв, що на утримання одного ув'язненого держава витрачає в середньому від 38 до 60 тисяч гривень на рік.

Юристи хоч і знаходять у такої ініціативи свої плюси і мінуси, однак вважають, що її важко буде втілити у життя. Зокрема, через переповненість тюрем, а також через необхідність внесення змін до великої кількості нормативних актів. Тож найближчим часом, особливо зважаючи на наближення виборів, цей проект навряд чи стане законом. Наразі документ опрацьовується комітетами ВРУ.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала інтерв’ю з заступником міністра юстиції України Денисом Чернишовим про те, як вплине реформа в пенітенціарній сфері на життя ув’язнених, та на які зміни слід розраховувати працівникам пенітенціарної системи.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва