НRMIS: держслужбовців найматимуть за аналогією ProZorro

08:00, 5 апреля 2019
Уряд схвалив пілотний проект електронної системи управління державної служби.
НRMIS: держслужбовців найматимуть за аналогією ProZorro
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Реформа державного управління проводиться в Україні вже кілька років. За цей час було зроблено ряд кроків для формування нового іміджу державної служби та максимальної ефективності її роботи. Днями Кабінет міністрів підтримав ще один проект у концепції реформи, а саме з впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами (Human Resource Management Information System, HRMIS). Система покликана підвищити результативність роботи чиновників та зробити відкритими для громади суспільно важливі дані.

НRMIS — це електронна система обліку та управління персоналом. Подібні системи вже використовують великі приватні компанії як в Україні, так і в розвинутих країнах світу, зокрема в Японії. У систему вносять усі дані про державних службовців, обсяг їх повноважень та обов’язків, досвід роботи, проходження підвищення кваліфікації, заробітну плату тощо. Таким чином, інформація про усіх державних службовців концентруватиметься в одному електронному ресурсі.

Наразі статус державного службовця мають більш ніж 240 тисяч людей. Для ефективного керування такою кількістю кадрів просто необхідно застосовувати сучасні інструменти, зокрема електронні.

Засновник ProZorro, експерт з реформування держслужби, менеджер проекту НRMIS Олександр Стародубцев пояснив: «Це тільки інструмент для:

  1. Свідомого прийняття управлінських рішень для кращого використання людського капіталу в держслужбі;
  2. Перезавантаження відносин влади і суспільства через предметну дискусію.

Не «всіх звільнити/розстріляти/ привезти з Марсу хороших», а «оцей конкретний підрозділ, що виконує оці функції в кількості N людей, які отримують Х зарплати, нам не потрібний», або «отут люди сильно перевантажені, треба залучити більше спеціалістів». З’явиться такий інструмент — почнеться широке конструктивне суспільне обговорення. Наше завдання (HRMIS) — цю розмову почати».

Через півроку планується запустити пілотний проект у секретаріаті уряду і деяких міністерствах, а також буде відкрито публічний портал. А на 2020 рік заявлена повноцінна робота HRMIS в усіх міністерствах та інших органах державної влади.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що державна фіскальна служба припинить своє існування.

Також нещодавно ми писали про те, скільки витратять на канцтовари комунальники у Києві.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді