Покращення робочих процесів у ДФС: німецькі експерти дали рекомендації

09:10, 24 мая 2019
Експерти GIZ представили рекомендації щодо покращення окремих робочих процесів у Державній фіскальній службі України.
Покращення робочих процесів у ДФС: німецькі експерти дали рекомендації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

24-25 квітня 2019 року експерти Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH представили під час робочого семінару рекомендації щодо покращення окремих робочих процесів у Державній фіскальній службі України. Про це йдеться на сайті GIZ Бюро в Україні.

З травня по грудень 2018 року німецькі експерти за домовленістю між керівництвом ДФС України та GIZ Ukraine проводили пілотний проект: «Проведення аналізу окремих робочих процесів Державної фіскальної служби України на базі Головного управління ДФС у м. Києві» (Business Process Review). Метою такого дослідження було підвищення ефективності та оптимізація виконання завдань у досліджуваних сферах.

«Наше завдання з міжнародними партнерами — відпрацювати еволюційний процес трансформації ДФС у сучасну ефективну податкову адміністрацію, яка зорієнтована на надання якісних сервісів, розуміє можливі ризики, ставить акцент на менеджмент, розбудову взаємодії з платниками через он-лайн сервіси тощо. Сьогодні ми можемо обговорити результати місій, почути їх застереження та висловити свої думки та позиції з приводу робочих процесів фіскальної служби», — зазначив директор Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва ДФС України Анатолій Александров.

У рамках вищезгаданого пілотного проекту експерти проаналізували всі процеси, які стосуються ПДВ, контрольованих операцій, трансфертного ціноутворення, податку на прибуток та податку на доходи фізичних осіб, а також обслуговування платників. Досліджувалися головним чином розподіл завдань, організаційна структура та організація процесів, а також інструменти з виконання завдань.

За результатами проведеного аналізу експерти GIZ рекомендували збільшити кількість автоматизованих операцій, що виконуються органами ДФС України, зокрема, запровадити повністю автоматичне опрацювання податкових декларацій під час камеральної перевірки та нарахування штрафних санкцій, покращити організаційну структуру, модифікувати електронний кабінет. Пропонувалося також запровадити комплексну систему ризик-менеджементу, яка передбачатиме акцентування уваги перш за все на випадках, які мають найбільше ризиків, натомість витрачати менше ресурсів для відпрацювання невисоких ризиків.

Важливим, на думку німецьких експертів, для української податкової системи є необхідність впровадження єдиного рахунку для платників та запровадження модифікованого права підпису. Так, завдяки єдиному рахунку та автоматичному розподілу коштів по видам податків і платник, і державний орган отримує економію часу та спрощення зарахування переплат з одного податку на погашення боргу або сплату з іншого. У свою чергу представники ДФС України відзначили, що над цим питання також активно працюють. Наразі на розгляді знаходяться два законопроекти, які передбачають впровадження такого рахунку. Однак, на думку фахівців ДФС України, для успішного його впровадження необхідно детально розглянути всі питання, пов’язані з автоматизацією зарахування та перерахування коштів, можливістю їх повернення платникам у разу необхідності. І в цьому випадку досвід німецьких колег стане в нагоді.

Представники GIZ звернули увагу, що деякі з розроблених рекомендацій потребують  законодавчих змін, однак це дозволить наблизити українську податкову систему до європейських стандартів.

«Вивчення провідного європейського досвіду та можливостей практичного застосування найкращих світових методик в оподаткуванні сприятиме підвищенню кадрового потенціалу, посиленню інституційної спроможності служби, що є особливо важливими в умовах впровадження реформ у фіскальному відомстві», – наголосив Анатолій Александров.

Під час семінару учасники обговорили питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб, податком на прибуток, а також розглянули процеси взяття на облік платників податків, проведення виїзних перевірок, розгляд скарг, стягнення/виконання податкового рішення тощо.

Учасники мали змогу не лише поділитися досвідом з цих питань, але й спільно обговорити шляхи покращення існуючих процесів у податковій сфері України з урахуванням європейського досвіду для використання отриманої інформації під час реформ у податковій сфері.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, на які нюанси сплати ЄСВ звертає увагу ГУ ДФС у Києві.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду