КСУ розгляне конституційність положень закону про судоустрій і статус суддів

17:35, 5 июня 2019
Другий сенат Конституційного Суду України перейшов до закритої частини пленарного засідання.
КСУ розгляне конституційність положень закону про судоустрій і статус суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 червня другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розглядав справу за конституційною скаргою Самсіна Ігоря Леоновича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень другого речення ч. 1 ст. 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року №1402–VIII (далі  Закон).

Під час пленарного засідання було заслухано інформацію судді-доповідача у справі Віктора Городовенка щодо змісту конституційної скарги та підстав для відкриття конституційного провадження у справі.

Як зазначив суддя-доповідач, суб’єкт права на конституційну скаргу звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням визнати таким, що не відповідає низці статей Конституції України, положення другого речення ч. 1 ст. 54 Закону, а саме «перебування на посаді судді також несумісне з наявністю заборони такій особі обіймати посади, щодо яких здійснюється очищення влади в порядку, визначеному Законом України «Про очищення влади».

Автор клопотання вказує, що положення другого речення ч. 1 ст. 54 Закону «передбачає додаткові складові поняття «несумісності», які не передбачені для суддів Конституцією України», що суперечить вимогам ст. 8 (щодо верховенства Конституції України) та ч. 2 ст. 127 Основного Закону України.

Як вважає Самсін І. Л., оспорюване положення Закону, «яке включає у поняття «несумісності» заборони, передбачені Законом України «Про очищення влади», які накладаються у випадках, передбачених ч. 1–6, 8 ст. 3 цього Закону, суперечить вимогам ст. 8 (щодо принципу правової визначеності як складової верховенства права), ст. 58 (щодо неприпустимості зворотної дії закону в часі та притягнення до відповідальності за діяння, які на час їх вчинення не визначались законом як правопорушення) Конституції України, а також п. 2 ч. 6 ст. 126 Основного Закону України щодо змісту поняття «порушення суддею вимог щодо несумісності». На думку автора клопотання, «ті порушення, які зазначені у ч. 3 ст. 1 та ч. 7 ст. 3 Закону України «Про очищення влади», які можуть мати наслідком застосування заборон та, відповідно, включатися у несумісність судді у розумінні другого речення ч. 1 ст. 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», не відповідають конституційному змісту цього поняття, розкритому у ч. 2 ст. 42, ч. 2 ст. 127 Основного Закону України, оскільки на конституційному рівні вимоги щодо несумісності спрямовані саме на неприпустимість зайняття посад чи діяльності, яка може вплинути на незалежність судді та на здійснення ним правосуддя».

Суб’єкт права на конституційну скаргу також наголошує, що «включення у поняття несумісності як підстави для звільнення судді наявності щодо нього заборони, яка була застосована з підстав, передбачених ч. 3 ст. 1, ч. 3 ст. 4 (подання чи неподання певної заяви), та/або ч. 1, 2, 4 ст. 3 Закону України «Про очищення влади» (зайняття певних посад)» є порушенням презумпції невинуватості, свідчить про привласнення парламентом функції із здійснення правосуддя, не відповідає конституційній засаді індивідуалізації юридичної відповідальності, принципу пропорційності як складовій верховенства права та суперечить ст. 8, ч. 2 ст. 61, ч. 1 ст. 62, ч. 1 і 2 ст. 124 Конституції України.

Самсін І. Л. вважає, що внаслідок застосування судом оспорюваного положення Закону порушено його конституційні права на невтручання в особисте і сімейне життя, на управління державними справами, на працю, які гарантовані ст. 32, 38, 43 Конституції України.

Суддя-доповідач у справі також поінформував, що було надіслано запити до державних та наукових установ щодо питань, порушених у конституційній скарзі.

Другий сенат завершив дослідження матеріалів справи на відкритій частині пленарного засідання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для ухвалення рішення у справі.

Головував на пленарному засіданні заступник голови Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

На пленарному засіданні другого сенату Конституційного Суду України були присутні уповноважена особа, яка діє від імені суб’єкта права на конституційну скаргу, адвокат Іван Бойченюк та інші громадяни України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КСУ розгляне справу за конституційними скаргами про оклади суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді