Конституційний Суд розглядає указ про розпуск Ради, текстова онлайн-трансляція

10:00, 11 июня 2019
21 травня Володимир Зеленський підписав указ про розпуск парламенту.
Конституційний Суд розглядає указ про розпуск Ради, текстова онлайн-трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Указ Президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради сьогодні, 11 червня, розглядає Конституційний Суд України.

Для участі в судовому засіданні запрошені представники 62 нардепів, представник парламенту і сам Президент України.

 


18.08 Ухвалою колегії суддів Конституційного Суду України провадження відповідно до подання народних депутатів було відкрито 29 травня, тому останнім днем, коли суд може винести рішення, є 29 червня 2019 року.


18.00 Закінчено розгляд справи у відкритій частині. Наразі суд переходить до роботи у закритій частині пленарного засідання для прийняття і ухвалення рішення по справі. Рішення буде оприлюднене на веб-сайті Конституційного Суду України.


17.39 Сторони перейшли до заключних виступів.

Слово надано Федору Веніславському, який зазначив, що народні депутати замість аргументів надали до суду лише філософські роздуми. За словами представника Президента, указ про дострокові вибори цілком вмотивований та обгрунтований виключно Конституцією України.


17.21 Наразі закінчив свій виступ представник Верховної Ради у КСУ Анатолій Селіванов. Він зазначив, що в указі Президента не вказано достатніх підстав для такого рішення.

«Я пережив шість указів Президента. І саме цей є таким, коли нам всім треба відстоювати Конституцію», — зазначив А. Селіванов. 

Основне питання — чи зможе Верховна Рада надати списки фракцій, що входять у коаліцію, станом на 20 квітня. А. Селіванов зазначив, що зробить все можливе для надання цих списків Конституційному Суду.


Оголошено перерву до 16:30.


15.39 Наталя Шаптала закликала не перетворювати засідання суду на політичні баталії і не ставити одні й ті самі питання, а Федора Веніславського попросила відповідати чітко та без повторень.


 

15.35 Суддя Олег Первомайський попросив сформувати легітимну мету такого рішення Володимира Зеленського. Представник зазначив, що мета — право народу на обрання нового парламенту. Президент своїм указом констатував відсутність коаліції і надав народу можливість обрати народних депутатів, які зможуть утворити таку коаліцію.


15.26 Суддя Сергій Головатий запитав, як же бути с призначенням прем’єра. Представник Президента підкреслив, що коаліція після припинення більше не утворювалась. Жодного підтвердження про внесення саме коаліцією кандидатур міністрів немає, це робив лише В. Гройсман.

15.16 Суд просить представника Президента пояснити, що малось на увазі в преамбулі указу Президента, де йдеться «про відсутність коаліції».


15.01 «Коли голосували за Гройсмана, не було коаліції. Була лише ситуативна більшість», — підкреслив Федір Веніславський.

Суд поцікавився, коли саме, на думку представника Президента, припинилась діяльність коаліції.

Веніславський зазначив, що з 26.03.2016 року.

Судом зачитано лист Президента (оформлений неналежним чином), в якому він наголосив, що голова ВР повідомив про відсутність коаліції лише у травні 2019-го. Представника Президента просять пояснити, як розуміти таку позицію Президента.


14.37 Судді ставлять питання представнику Президента.

Федір Веніславський пояснює, чим керувався Володимир Зеленський при прийнятті рішення щодо розпуску Верховної Ради.

«У Президента не було жодного доказу утворення нової коаліції», — підкреслив Ф. Веніславський.

Суд поцікавився метою консультацій з головами фракцій ВР. Такі консультації є обов’язковими, але щодо їх змісту в законодавстві нічого не сказано.


14.25 На питання представника Президента відповідає нардеп О. Купрієнко. Ф. Веніславський запитав: існування чи власне дія коаліції зазначені в Конституції.

О.Купрієнко наголосив, що дуже багато слів в законодавстві не ті, які малися на увазі. Тому слова ст.83 щодо припинення діяльності коаліції мають на увазі припинення існування.


14.16 Суддя-доповідач В.Кривенко знову наголосив, що списки після 2014 року не надані. І. Алєксєєв спробував поставити питання суддям щодо отриманих ними листів, проте Н.Шаптала не надала йому слова.


14.07 Після перерви засідання Конституційного Суду продовжилось.

Ігор Алєксєєв надає пояснення, чи можуть позафракційні депутати брати участь у формуванні коаліції. «Обмежувати права депутатів — це обмежувати права народу, що їх обирав», — наголосив нардеп.

Наталя Шаптала зробила І.Алєксєєву зауваження, щоб він відповідав на питання, а не займався філософією.


Оголошено перерву до 14:00


12.57 Ігор Алєксєєв зазначив, що коаліція — це не орган. І єдиним її функціоналом є внесення пропозицій. «Голосування в сесійній залі не має обмежень. Усі депутати абсолютно рівні», — зазначив нардеп.


12.43 У суддів виникло запитання щодо ст. 83 Конституції і регламенту коаліції.

Нардеп І. Алєксєєв пояснив, що коаліція була створена у 2014 році, і цей факт не оспорюється. «Ми повинні говорити про базові речі. Це норми Конституції та прямої дії. Ми зараз оцінюємо указ Президента лише на відповідність Конституції. Я наголошую: немає критеріїв ефективності коаліції в конституційному праві. Не існує такого мірила», — зазначив нардеп.


12.31 «Не працює і не існує — це різні категорії», — сказав стосовно коаліції нардеп О.Купрієнко.

Суддя В. Кривенко вже втретє намагається отримати пояснення щодо того, чому суду не надано відповідні списки.


12.21 Суду надана низка наукових висновків, які будуть розглянуті в закритому процесі. Суддя В. Кривенко зазначив, що нардепи в поданні акцентують на порушення принципу верховенства права. Він просив пояснити, яку саме юридичну невизначеність в указі вбачають народні депутати. О. Купрієнко відповів, що Президент просто не мав права на таку дію, як видання самого указу.

Також нардеп вважає, що порушено право громадян обирати парламент на 5 років. Адже люди на виборах обрали саме цей парламент. Також порушено право народних депутатів створити нову коаліцію.

Суддя В. Кривенко зазначив, що у поданні нардепи привертають увагу саме до коаліції. Він попросив надати списки депутатських фракцій, що формують коаліцію, після 18.02.2016 року. І такі списки Конституційному Суду не були надані.


11.49 Судді Конституційного Суду продовжили засідання.

Слово надано Федору Веніславському, який наголосив, що рішення Президента було повністю конституційним.

Представник Президента надав пояснювальну записку, де обґрунтована необхідність указу про дострокові вибори. Наголосив, що вибори призначені відповідно до законодавства України та з чітким дотриманням усіх строків. Що стосується дискреційних повноважень Президента, то він виходив з загальновизнаного факту відсутності коаліції. Станом на 23 березня склад коаліції, за словами Ф.Веніславського, становив 216 депутатів.

«Суб’єктами утворення коаліції є депутатські фракції. І жодних тлумачень тут бути не може», — зазначив Федір Веніславський. Він звернув увагу на розділ коаліційної угоди, де передбачено що коаліція припиняється, коли кількість депутатів зменшується до показника, передбаченого Конституцією. Отже, коаліція припинила своє існування, а коаліційна угода втратила чинність.


11.17 Охорона не випускає з будівлі. Кажуть, поступила інформація, що будівлю суду заміновано.


11.06 Наступним виступить представник Президента Федір Веніславський.

Оголошено перерву до 11:45.


11.02 Слово надано народному депутату Андрію Тетеруку. Він акцентував на збереженні цілісності країни та захисті від агресора. «Порушення Конституції веде до занепаду країни», — наголосив нардеп.


10.55 Наступним виступив Олег Купрієнко. Він підкреслив, що наразі захищає Конституцію від гаранта Конституції.

Нардеп розтлумачив поняття «протягом місяця» і досить емоційно пояснив, що коаліція існувала, Рада працювала — і де-юре, і де-факто. О. Купрієнко наголосив, що розпустити ВР лише через бажання та недовіру народу Президент жодного права не мав.


10.40 Першим слово надали народному депутату Ігорю Алєксєєву. Він зазначив, що жодної з конституційних підстав на момент видання указу Президента не існувало.

Ігор Алєксєєв підкреслив, що позафракційні депутати мають право брати участь у формуванні коаліції. Фактично і юридично, за словами нардепа, коаліція припинила свою діяльність 17 травня 2019 року — з моменту виходу з неї Народного фронту. Депутат підкреслив, що до того коаліція діяла. І станом на сьогодні Президент не має повноважень для розпуску ВР до 17 червня.


10.33 Слово передано Віктору Кривенку, доповідачу по справі. Суддя виклав обставини справи. Підкреслив, що сьогодні свої думки надіслав Президент. Наразі ці матеріали сторонам ще не роздані.

Дружні поради та свої думки представили суду також експерти та науковці. Питання про їх долучення буде вирішено у закритій частині засідання.


10.18 Сторонам роз’яснено їхні права та обов’язки під час судового засідання. Президент виступив із заявою, подякував за запрошення та висловив повагу до КС. Глава держави наголосив, що народ аплодує рішенню про розпуск Верховної Ради, передав слово Федору Веніславському і покинув залу суду.


10.08 У залі з’явився Президент України Володимир Зеленський.


10.07 Розпочалось пленарне засідання Великої Палати Конституційного Суду України, Наталія Шаптала відкрила засідання по справі №1/182/2019 за поданням 62 депутатів.


Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент В. Зеленський заявив про те, що відвідає засідання КСУ 11 червня.

Також ми писали, що 62 депутати подали позов до суду з приводу указу Зеленського про розпуск Ради.

Крім цього, повідомлялося, які 5 партій проходять до Ради згідно з результатами дослідження.

 Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк прокоментував «Судово-юридичній газеті» питання, чи зможуть депутати відкласти власний розпуск, заявивши про формування нової коаліції.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду