КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень закону про Нацполіцію

11:07, 2 июля 2019
Оспорюваними положеннями закону конституційне право на соціальний захист працівника поліції поставлено в залежність від підстав його звільнення.
КСУ розгляне справу щодо конституційності окремих положень закону про Нацполіцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 3 липня, о 10.15 Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційними скаргами Давимоки Олександра Григоровича та Бойка Миколи Вікторовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пункту 4 частини першої статті 97 Закону України «Про Національну поліцію» від 2 липня 2015 року №580–VIII зі змінами (далі — Закон). Про це повідомляє офіційний сайт КСУ.

Суть питання

Відповідно до оспорюваних положень Закону одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті), визначення втрати працездатності поліцейського (далі — одноразова грошова допомога) є соціальною виплатою, гарантованою допомогою з боку держави, яка призначається і виплачується особам, які за Законом мають право на її отримання, у разі «визначення поліцейському інвалідності внаслідок захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва), пов’язаних з проходженням ним служби в органах внутрішніх справ або поліції, протягом шести місяців після звільнення його з поліції внаслідок причин, зазначених у цьому пункті».

Суб’єкт права на конституційну скаргу Давимока Олександр Григорович стверджує, що, застосовуючи вказані положення Закону у його справі, суди порушили конституційні гарантії соціального захисту, оскільки виплата одноразової грошової допомоги у разі визначення інвалідності поліцейському внаслідок захворювання, поранення, пов’язаних з проходженням ним служби в органах внутрішніх справ або поліції, не може пов’язуватись з такою умовою, як підстава звільнення. Автор клопотання зазначає, що у зв’язку з тим, що «вказана допомога виплачується лише працівникові поліції, якого звільнено через хворобу», оспорювані положення Закону є дискримінаційними.

Суб’єкт права на конституційну скаргу Бойко Микола Вікторович стверджує, що оспорюваними положеннями Закону конституційне право на соціальний захист працівника поліції поставлено в залежність від підстав його звільнення. На думку автора клопотання, держава, всупереч конституційним гарантіям соціального захисту для всіх поліцейських, що мають право на отримання одноразової допомоги у разі встановлення інвалідності, на законодавчому рівні позбавила їх цього права у випадках, якщо останні звільнені зі служби з інших підстав, зокрема, за власним бажанням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що перший сенат КСУ розглядав конституційність пунктів закону щодо контрактної форми роботи.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва