Осінній призов-2019: «нелегальні» повістки і відповідальність

16:25, 29 августа 2019
За неявку за повісткою можна понести адміністративну та кримінальну відповідальність.
Осінній призов-2019: «нелегальні» повістки і відповідальність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні з жовтня по грудень проходитиме призов на строкову військову службу. Юрист Практики управління конфліктами АТ «Юскутум» Семен Астапов звернув увагу на основні моменти, які треба знати українцям, передає Сьогодні.

Юрист наголосив, що українці, які отримали повістки, повинні відвідати пункти збору, незважаючи на дату отримання повістки. Важливо пам’ятати, що всі повістки, вручені особисто в руки й під підпис, вважаються законними, навіть ті, що отримані в непризовний час.

«Відсутнє чітке визначення легальності й нелегальності повісток, вручених у непризовний період. Таким чином, можна сказати, що подібні повістки нелегальні. Враховуючи даний факт, військові комісари активно користуються можливістю вручати повістки при будь-якій зручній можливості. Що стосується вручення повістки, належним чином повістка може бути вручена лише в руки і під підпис. Ситуації, коли повістки залишають у дверях або поштовій скриньці, не є належним врученням повістки у військкомат», — пояснив Астапов.

Також юрист зазначив, що за неявку за повісткою можна понести адміністративну та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачена ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штраф у розмірі від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян (від 85 до 119 гривень) при першому правопорушенні.

Кримінальна відповідальність передбачена ст. 335 КК і передбачає санкцію у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. А ось до кримінальної відповідальності залучаються ті особи, які отримали повістку для прибуття з речами в пункт збору, отримали її належним чином і підписали, а після цього — не з’явилися за повісткою.

«Мають місце ситуації, коли люди відмовляються їхати на службу, перебуваючи у пункті збору. У такому разі їм вручають для підпису відмову від проходження військової служби з попередженням про кримінальну відповідальність. Підписаний документ такого характеру надалі служить доказовою базою», — заявив експерт.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що Зеленський вніс низку кадрових змін у військовій сфері.

Також ми писали, що в Україні створять Єдиний державний реєстр ветеранів війни.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді