Верховна Рада України: онлайн-трансляція засідання

15:11, 20 сентября 2019
На пленарному засіданні 20 вересня депутати планують розглянути щонайменше 13 законопроектів.
Верховна Рада України: онлайн-трансляція засідання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 20 вересня, 0 10:00 Верховна Рада України розпочала чергове пленарне засідання. Про це йдеться на сайті парламенту.

Міністр фінансів Оксана Маркарова має представити народним депутатам проект закону №2000 «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

На порядок денний засідання також винесено низку законопроектів, а саме:

  • №2116 «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань «щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань»»;
  • №1224 «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період»;
  • №1225 «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб»;
  • №1227 «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби»;
  • №1231 «Про верифікацію та моніторинг державних виплат»;
  • №1230 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України»;
  • №1085-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг»;
  • №1053-1 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг »;
  • №1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг»;
  • №1065 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень»;
  • №1068 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію»»;
  • №1058 «про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні»;
  • №1011 «Про внесення змін до Закону України «Про оборону України» щодо організації оборони держави».

О 12:00 відбулися брифінги представників фракцій і груп Верховної Ради України.


18:05 Разумков подякував депутатам за роботу і закрив вечірнє засідання. Наступне засідання парламенту відбудеться у середу, 2 жовтня.


17:50 Проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України» підтриманий Верховною Радою 255 голосами.


17:42 Внесений до порядку денного законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України» (№1230) розглядається за скороченою процедурою.


17:39 У першому читанні за основу ухвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними Силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період». Законопроект підтримали 278 народних депутатів. Підготовка до другого читання буде відбуватися за скороченою процедурою.


17:30 Парламент перейшов до розгляду проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними Силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період» (№1224). Законопроект розглядається у першому читанні за скороченою процедурою.

Документ пропонує легалізувати використання військової зброї та техніки в особливий період.


17:25 Верховна Рада підтримала усунення деяких неузгодженостей у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів» (№1062), ухваленому раніше.


17:17 Розпочато розгляд у другому читанні проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про оборону України» щодо організації оборони держави» (№1011).

Законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 286 народних депутатів.


17:07 У другому читанні розглядається проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» (№1059).

Під час підготовки законопроекту надійшло 122 пропозиції, з яких було враховано дев’ять. Комітет рекомендує ухвалити законопроект у другому читанні в цілому.

Народні депутати розглядають правки до законопроекту, не враховані Комітетом з питань економічного розвитку.

У сесійному залі підтримані правки, що стосуються врегулювання ряду питань Земельного Кодексу.

За документ проголосували 272 народних депутати.


16:56 Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби» (№1227) внесено до порядку денного і розглядається за скороченою процедурою.

Законопроектом, зокрема, збільшується з 5 до 10 років термін контрактної військової служби та вноситься низка інших змін, направлених на покращення якісного і кількісного складу Збройних сил України.

Народні депутати 275 голосами підтримали в першому читанні за основу проект закону.


16:46 Розглядається у другому читанні проекту закону «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» (№1058).

Документ направлений на підтримку іноземних інвестицій в кіноіндустрію.

Законопроект підтримали 252 парламентарів.

«Окрім цього ухвалення цього закону – це додаткові робочі місця не тільки в кінематографічному бізнесі, а й у готельному і туристичному. На Комітеті у нас була здебільшого дискусія з одного питання – чи дозволити й українським виробникам кіно повертати частину витрат. На жаль, економіка країни поки не дозволяє нам це робити. В країнах, де повертають вітчизняним виробникам частину коштів, суми на кіно починаються від 100 млн євро. У нас на всю державну підтримку на рік виділяється 20 млн євро. Цей закон – це лише перший крок. Йде дискусія не про кількість коштів, а як існуючі кошти держпідтримки витратити ефективно. Щоб на українські фільми ходив глядач. Закон сприятиме отриманню досвіду для створення якісного кіно, українські виробники зможуть створювати фільми з провідними іноземними продюсерами», – сказав голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.


16:40 Верховна Рада 237 голосами підтримала проект закону №1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Документом передбачається внести ряд змін до Податкового кодексу України:

  • впровадження механізму компенсації вартості покупки споживачам (покупцям), які виявлять порушення встановленого порядку проведення розрахунків при придбанні товарів (послуг) вартістю понад 100 гривень і направлять відповідну скаргу до контролюючих органів (тобто створення мотивації для покупців у сприянні контролю за дотриманням вимог законодавства про здійснення розрахункових операцій);
  • впровадження інформаційної системи в межах електронного кабінету, за допомогою якої може бути перевірена справжність отриманого покупцем в пункті продажу товарів розрахункового документа, оформлена скарга на продавця товарів за порушення порядку проведення розрахункових операцій і в режимі реального часу відстеження руху такої скарги через контролюючий орган;
  • введення дворівневої системи перевірок поданих покупцями (споживачами) письмових звернень або скарг засобами порталу перевірки розрахункових операцій;
  • розширення переліку видів діяльності, що здійснюються суб'єктами спрощеної системи оподаткування, для яких застосування РРО є обов'язковим.

16:35 Парламентарі розглянули правки до законопроекту, відхилені Комітетом.


16:04 Законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (№1073) розглядається у другому читанні.

Даний законопроект пов’язаний із щойно ухваленим №1053-1. Комітет рекомендує ухвалили даний законопроект в другому читанні в цілому.


15:58 Проект закону №1053-1 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» у другому читанні в цілому, із проголосованими у залі засідань правками, підтримали 237 народних депутатів.


15:18 Парламентарі продовжують розгляд правок до законопроекту №1053-1, які не були враховані Комітетом під час підготовки до другого читання.


15:10 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив вечірнє засідання парламенту.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвались 366 народних депутатів.


14:07 Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков закрив ранкове засідання.

Вечірнє засідання розпочнеться о 15:00.


13:35 Проект закону «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб» у першому читанні за основу підтримали 306 народних депутатів.

Термін підготовки до другого читання скорочено наполовину.

Дмитро Разумков оголосив до розгляду у другому читанні проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №1053-1.

Доповідає перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Пропонується запровадити електронний чек.

За словами нардепа, під час підготовки до другого читання до Комітету надійшло 412 пропозицій, із них були враховані 97. Так, під час доопрацювання продовжено перехідний термін для впровадження даного законопроекту, зменшено штрафи.

Верховна Рада ухвалила рішення про скорочення обідньої перерви в сесійній роботі на годину і перейшла до розгляду правок до законопроекту, відхилених Комітетом.


13:27 Наразі розглядається за скороченою процедурою включений до порядку денного пленарного засідання проект Закону №1225 «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб».

Доповідає народний депутат Ігор Копитін.

Заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла повідомила, що Комітет визнав необхідність ухвалення законопроекту №1225 «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб», однак висловив низку зауважень. Комітет рекомендує ухвалити проект закону в першому читанні за основу.

Це технічний законопроект, який вносить зміни до двох чинних законів: «Про Національну поліцію» та «Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту».

Документ передбачає, що окрім цивільної, адміністративної, кримінальної відповідальності, поліцейські та військовослужбовці цивільного захисту несуть також матеріальну.


13:20 Парламент ухвалив у першому читанні за основу проект закону №1231 «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

Законопроект підтримали 254 депутати.

Щороку на соціальні виплати українцям перераховуються мільярди гривень. Часто ці гроші йдуть не за призначенням. Саме тому головна мета законопроекту — запровадити верифікацію державних виплат в Україні. Ухвалені зміни створять справедливу систему соціального забезпечення, підвищать адресність виплат та оптимізують бюджетні видатки.

«Верифікація — це звичайна процедура перевірки. Приміром, ми проходимо її, коли здійснюємо покупку в інтернеті. Логічно, що таку систему потрібно застосовувати й до державних коштів, які дуже часто використовуються безконтрольно», — зазначає фракція «Слуга народу» на своєму Telegram-каналі.


13:11 Комітет Ради рекомендує підтримати законопроект №1231 у першому читанні за основу, а законопроект №1231-1 — відхилити.


13:01 Рада підтримала технічні правки до ухваленого раніше проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» №1050.

Народні депутати внесли до порядку денного другої сесії Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» №2116 і альтернативний №2116-1.

Верховна Рада ухвалила рішення про включення до порядку денного пленарного засідання розгляд проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними Силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період» №1224.

Парламентарі внесли до порядку денного пленарного засідання проект закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» №1231 і №1231-1

Законопроект розглядають за скороченою процедурою.

Доповідачем виступає народний депутат Данило Гетманцев.

Альтернативний проект представила народний депутат Наталія Королевська.


12:52 Проект закону №1068 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію"» в цілому підтримав 291 народний депутат.

Законопроект спрямований на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики.


12:49 У другому читанні розглядається проект закону №1068 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію». 

Доповідає заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Вона зазначила, що положення закону спрямовані на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики.

Під час опрацювання законопроекту до другого читанні надійшло 93 зауваження, із яких 18 — враховано. Комітет рекомендував ухвалити законопроект у другому читанні і в цілому з техніко-юридичними правками.


12:44 Рада ухвалила проект закону №1065 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень».

За рекомендацією Комітету законопроект у другому читанні підтримали 277 народних депутатів.

Доповідачем виступила заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа. Під час підготовки законопроекту надійшло 85 пропозицій, 82 з яких враховано.

Уклавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе певні зобов’язання. Серед них і правова охорона географічних назв-брендів: шампанське, коньяк, фета, чеське пиво тощо.

Отож, згідно з ухваленим парламентом законопроектом, українські виробники більше не зможуть виробляти «українське шампанське», а перейдуть на загальносвітову практику — називатимуть свої вина «ігристими», що є цивілізованим підходом європейських країн.

Водночас закон захищатиме і вітчизняного виробника. Українські географічні назви-бренди також отримають правову охорону в країнах Євросоюзу. Це сприятиме просуванню вітчизняних товарів на експорт до країн ЄС.


12:05 Проект закону №1085-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг» у другому читанні і в цілому підтримали 309 народних депутатів.

Ухвалений в цілому законопроект №1085-1 дозволить оперативно реагувати на порушення прав громадян, які стали споживачами фінансових послуг, і притягати до відповідальності недобросовісні компанії.

У засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.


12:03  До розгляду оголошено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг» №1085-1.

Доповідачем виступив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський.

Він повідомив, що ухвалення законопроекту дозволить зміцнити довіру споживачів фінансових послуг до фінансового сектору, створити механізми захисту їх прав та інтересів, забезпечити кращу поінформованість споживачів про фінансові послуги, що їм пропонуються та надаються. Комітет врахував ряд правок до законопроекту і рекомендує ухвалити його у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули відхилені Комітетом правки народних депутатів.


12:00 Рада ухвалила 231 голосом проект постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання»

Дмитро Разумков вніс пропозицію про призначення керівником Апарату Верховної Ради України В’ячеслава Штучного.

Постанову «Про призначення на посаду керівника Апарату Верховної Ради України Штучного В’ячеслава Васильовича» підтримали 340 народних депутатів.

Верховна Рада перейшла до розгляду законопроектів у другому читанні.


11:36 Парламент перейшов до розгляду проекту постанови №2158

Верховна Рада перейшла до розгляду за скороченою процедурою проекту постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання» №2158.

Постановою пропонується внести зміни до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, передбачивши пленарні засідання 2-4 жовтня, а тиждень з 7 по 11 жовтня — працювати в комітетах, комісіях та депутатських фракціях.


11:17 Проект Держбюджету розглянуть у другому читанні.

Народні депутати напрацювали низку рекомендацій до проекту Державного бюджету на 2020 рік.

Голова Комітету запросив народних депутатів долучитися до доопрацювання законопроекту №2000 у другому читанні.

Дмитро Разумков запросив до виступів представників фракцій і груп.


10:57 Із доповіддю щодо законопроекту виступає голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов.

Він зазначив, що бюджет подано у передбачені законодавством строки.


10:30 Рада перейшла до розгляду проекту закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Головуючий надав слово міністру фінансів Оксані Маркаровій для представлення Державного бюджету України на 2020 рік (проект закону №2000).

«Наша ціль — максимально прискорити економічне зростання, а по-друге, і це найголовніше, — максимально прискорити перехід цього зростання в зростання добробуту наших людей», — наголосила Міністр.

«Це не фінальний варіант і він буде доопрацюваний», — наголосила Маркарова.

Міністр відповіла за питання народних депутатів.


10:15 Заступник голови парламенту Олена Кондратюк оголошує депутатські запити.

Також від двох фракцій виступив член депутатської фракції політичної партії «Голос» Святослав Вакарчук.


10:10 Головуючий Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання Верховної Ради

Для участі у ранковому засіданні парламенту зареєструвався 391 народний депутат.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» проводила онлайн-трансляцію  засідання Верховної Ради України 19 вересня

Крім того, ми писали, що, згідно з ухваленим законопроектом №1057, в Україні вводиться єдина звітність з ЄСВ та ПДФЛ

Також відомо, що Рада ухвалила на основу законопроект про звільнення членів Нацради.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду