Нова система пошуку та аналізу судової практики

07:00, 11 октября 2019
Як система PravoSud змінює роботу українського юриста.
Нова система пошуку та аналізу судової практики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чи знаєте ви, в який день тижня той чи інший суддя схильний приймати більше позитивних чи негативних рішень? Як спрогнозувати тривалість та тенденцію розгляду справи або миттєво знайти серед десятків мільйонів документів всю історію судових процесів компанії? Звісно, що на це спроможні лише комп'ютерні алгоритми. Саме це й робить система PravoSud, яка нещодавно перемогла в Україні в номінації «Кращий стартап у сфері великих даних» в рамках міжнародного конкурсу EuroAsian Startup Awards. 

Зі слів Михайла Вертепи, автора ідеї та керівника проекту, PravoSud — це комплексний інструмент. «Ідея системи дуже чітка — це єдине робоче середовище, де правник може вирішувати багато завдань без необхідності постійного перемикання між різними додатками, сторінками браузера тощо. Ми позиціонуємо її як систему для швидкої та ефективної підготовки до судових процесів.

Вона призначена, перш за все, для пошуку та аналізу судової практики. Ми створили пошуковий сервіс, який не вимагає знання безлічі операторів, стоп-слів і таке інше. Достатньо ввести запит — і після цього отримати результат. Але хоча пошук документів і є одним із основних інструментів PravoSud, це лише одна з багатьох можливостей цієї платформи.

Наприклад, користувач може побачити практику правозастосування по конкретному судді у вигляді графіків та таблиць. Це дуже наочно демонструє інформацію, особливо враховуючи, що кліком на будь-який з графіків можна перейти до перегляду відповідних документів.  Команда проекту постійно працює над поліпшенням аналітичного алгоритму і вже найближчим часом планує запровадити елементи прогнозування та складного пошуку в практиці правозастосування.

Один із корисних інструментів, який вже встигли оцінити користувачі, — це можливість переглянути по певній компанії історію судових справ, виконавчих проваджень та проваджень у справах про банкрутство. Знайдені документи одразу сформовані в справи з описом ключових показників: дата, суд, категорія справи. Таким чином, користувач може сам вирішити, чи цікава ця інформація для нього, та перейти до перегляду документів по конкретній справі.

Нововведенням є також система моніторингу судової практики. На відміну від традиційного моніторингу судових документів за номером справи чи кодом ЄДРПОУ, PravoSud дозволяє також здійснювати моніторинг за допомогою великої кількості користувацьких налаштувань. Наприклад, відслідковувати документи певного типу чи категорії, суду чи судді, регіону або інстанції, або навіть за певним словом чи словосполученням. Користувач може створити до 25 таких профілів моніторингу. Після підключення сповіщення в месенджерах дані будуть передаватися оперативно, щойно в системі з'явиться чергове оновлення з реєстру судових рішень. Таким чином, користувач може сформувати індивідуальну підбірку поточної судової практики».

Розробники кажуть, що у такого підходу до моніторингу є ще одна цікава особливість. Він може допомогти знайти нових клієнтів. Налаштувавши фільтри на пошук конкретної інформації, юристи можуть оперативно отримувати інформацію щодо виникнення судового процесу між певними господарюючими суб'єктами або появи у компанії специфічної правової проблеми, на якій спеціалізується правник. Маючи таку актуальну інформацію, юридичний бізнес може точно сфокусувати свої маркетингові зусилля на потенційному клієнтові.

«Наша мета,  каже Михайло Вертепа, — дати українському правникові засіб для автоматизації та пришвидшення багатьох щоденних процесів. Такий підхід дозволяє значно скоротити витрати часу та коштів, оскільки необхідні інструменти доступні в одному додатку. Технології не забирають роботу у юристів, а просто роблять їх ще кращими».

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси