На Черкащині суд заборонив чоловіку наближатися до оселі дружини: подробиці

11:52, 19 ноября 2019
Суд заборонив кривднику наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання дружини на шість місяців
На Черкащині суд  заборонив чоловіку  наближатися до оселі дружини: подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На Черкащині 15 листопада до Монастирищенського районного суду звернулась жінка із заявою про видачу обмежувального припису через те, що її чоловік вчиняє стосовно неї та її родичів побиття, погрожує застосуванням фізичного насильства, залякує, принижує та ображає.

Оцінивши зібрані у справі докази та підтвердивши ризики домашнього насильства щодо жінки з боку чоловіка, суд заборонив кривднику наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання дружини та вести листування, телефонні переговори або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб строком на шість місяців.

Згідно з приписами Закону України 2229-VIII «Про запобігання та протидію домашньому насильству», домашнє насильство — діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

На підставі звернення зацікавлених осіб виноситься обмежувальний припис.

Кривднику суд може застосувати такі обмеження:

- заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

- обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

- заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалої особи;

- заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

- заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв'язку особисто і через третіх осіб.

Якщо людина умисно не виконує обмежувальних приписів, то закон передбачає кримінальну відповідальність у виді арешту на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до двох років (стаття 390-1 Кримінального кодексу України).

У Мінсоцполітики інформують, що 70% жінок неодноразово стикалися з насильством, із них 31 % — за останні 12 місяців. Нацполіція повідомляє, що скарги щодо домашнього насильства надходять переважно від жінок.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що нетверезий чоловік напав з погрозами і нецензурною лайкою на свою матір

Крім того, ми писали, що на Київщині судитимуть чоловіка за психологічне насильство над дружиною

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва