100 днів роботи Мін’юсту: Денис Малюська розповів про успіхи міністерства

20:10, 9 декабря 2019
Денис Малюська відзвітувався про основні успіхи Міністерства юстиції за 100 днів.
100 днів роботи Мін’юсту: Денис Малюська розповів про успіхи міністерства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр юстиції Денис Малюська відзвітувався про основні успіхи відомства за 100 днів. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Так, за 100 днів роботи співробітники Мін’юсту:

1. Навели лад у діяльності «Антирейдерської комісії»:

  • радикально зменшили кількість відмов у задоволенні скарг у зв’язку з формальними підставами. Наприклад, у історію практично повністю пішла причина-«чемпіон» для відмови - «неналежно засвідчені копії документів»;
  • оновили формат висновку Антирейдерської комісії – такий висновок став лаконічним, він не містить бюрократичної води і складається з двох частин: #МінюстПростоюМовою (де простою мовою пояснюються мотиви рішення) #МінюстОфіційно (де мова тексту розрахована на фахівців);
  • уніфікували підходи та практику розгляду скарг комісії. Одне з головних досягнень тут – уніфікація підходів до вирішення того, які саме справи у суді можуть завадити розгляду скарги комісією;
  • налагодили процедуру розгляду скарг «Антирейдерською комісією»;
  • оновили склад «Антирейдерської комісії».

2. Запровадили процедурні засоби захисту від рейдерства:

  • Запровадили багатофакторну ідентифікацію (технологія успішно протестована окремими користувачами, переходимо до загального застосування);
  • Припинили діяльність «акредитованих суб’єктів», діяльність яких генерувала більшість випадків рейдерських захоплень;
  • Запровадили процедурні механізми протидії міграції «чорних» реєстраторів до діючих суб’єктів реєстрації.

3. Припинили практику «100п-списків» (коли виконання рішень щодо окремих боржників безпідставно та умисно не виконувалося без законних підстав з корупційних мотивів).

4. Істотно поліпшили показники стягнутих коштів (+24% коштів до бюджету) та виконавчого збору (+76%).

5. Звільнили приватних виконавців від незаконного (та корупційного) тиску на них (змінили склад Кваліфікаційної та Дисциплінарної комісій приватних виконавців). При цьому Мін’юст добровільно віддав одне місце зі своєї квоти приватному виконавцеві, тестуючи ефективність та потенційну можливість для більшого саморегулювання професійною спільнотою.

6. Перезавантажили систему тестування осіб, які бажають стати приватними виконавцями (очистили перелік запитань від помилок та виключили можливість зовнішнього втручання у результати тестування).

7. Забезпечили умови для створення сро арбітражних керуючих - Національної асоціації арбітражних керуючих.

8. Забезпечили початок роботи Кодексу України з процедур банкрутства.

9. Запровадили нову прозору процедуру вилучення і знищення конфіскованих підакцизних товарів (сигарет і алкоголю).

10.Мін’юст відмовився від своїх повноважень перевіряти стан систематизації законодавства і правової роботи у держорганах та давати висновок на призначення керівників юридичних служб.

11. Провели аудит (технічну оцінку) державних реєстрів.

12. Запровадили механізм продажу майна у процедурі банкрутства через Prozorro.

13. Практично завершили реорганізацію територіальних підрозділів Мін’юсту. Вперше усі бажаючі змогли ознайомитися з біографіями та фото кандидатів на керівні посади та написати про них відгуки онлайн на спеціальному веб-сайті.

14. Затвердили нову структуру Мін’юсту та оновили керівний склад міністерства.

15. Завершили роботу над розробкою реєстру засуджених та осіб, узятих під варту.

16. Запровадили електронний документообіг у Мін’юсті. Тепер заявники не кидають свої документи у ящик, а можуть нормально їх подати у канцелярію та отримати відмітку про вручення.

17. Спростили доступ до системи безоплатної правової допомоги (центри БПД отримали доступ до реєстрів та зможуть самостійно перевіряти наявність права на безоплатну вторинну правову допомогу).

18. Спростили життя адвокатам, які надають безоплатну правову допомогу – вони зможуть отримати компенсацію витрат на кореспонденцію та пальне.

19. Підписали договори про співробітництво із Королівством Марокко та Йорданським Королівством.

20. Забезпечили ефективне та результативне представництво інтересів України у ЄСПЛ та міжнародних арбітражах.

21. Розробили та внесли величезну кількість законопроектів, супроводженню яких ми присвятимо наступні кількасот днів роботи.

 «А плани наші ще амбітніші. Уже найближчим часом ми викладемо весь ЄДР онлайн (готуйтесь до скачування террабайтів), презентуємо онлайн-скаргу у пенітенціарній системі, презентуємо онлайн портал з інформацією про юридичне протистояння з РФ, забезпечимо продаж СЕТАМом активів через Prozorro і багато чого іншого.

У наступному році ми сконцентруємося на реформі системи кримінальних покарань, діджиталізації юстиції, вдосконаленні системи альтернативного врегулювання спорів та забезпеченню юридичної безпечності функціонування ринку землі», — резюмував Малюська.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст визначив переможців конкурсу на зайняття вакантних посад начальників міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде