Алергени у харчових продуктах: стало відомо про нові вимоги щодо інформування споживачів

16:58, 17 февраля 2020
Законом встановлено загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти.
Алергени у харчових продуктах: стало відомо про нові вимоги щодо інформування споживачів
consumer.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомила, що 6 серпня минулого року відбулося введення в дію Закону України «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Законом встановлено загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов’язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства продовжує інформувати споживачів та операторів ринку про особливості застосування окремих вимог Закону.

Темою сьогоднішньої інфографіки є вимоги до зазначення у маркуванні харчових продуктах речовин або продуктів, що спричинюють алергічні реакції або непереносимість – алергенів.

Алергенами можуть бути білки та їх похідні, складні речовини небілкової природи, хімічні речовини різного складу та походження.

Статтею 15 Закону України надаються роз’яснення, яким чином алергени повинні зазначатися на маркуванні харчових продуктів. Важливо наголосити на тому, що обов’язковою для надання є інформація про вміст алергенів, що визначені додатком № 1 до Закону. Алергени повинні зазначатися в переліку інгредієнтів харчового продукту, який має включати всі інгредієнти в порядку зменшення їх маси станом на момент їх використання у процесі виробництва харчового продукту. Крім того, назва алергенів має бути виділена серед решти інгредієнтів харчового продукту за допомогою шрифту, кольору, фону, стилю тощо.

Окрему увагу, споживачам та операторам ринку слід звернути на вимоги щодо інформування споживачів про вміст глютену. Що таке глютен, кому не можна його їсти та чому більшості споживачів все ж таки не варто відмовлятися від нього описано у відповідній статті Міністерства охорони здоров’я.

Наочно з новими вимогами можна ознайомитись за допомогою інфографіки, яку напрацювали уксперти проекту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров'я та благополуччя тварин» разом з Директоратом безпечності харчових продуктів Мінекономрозвикту.

 

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Держпродспоживслужба перевіряє виключно те, на що поскаржився споживач

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Коваленко
    Інна Коваленко
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва