Заступник голови ВРП Маловацький: Судова система потребує еволюції, а не революції

12:57, 21 февраля 2020
Олексій Маловацький зазначив, що остаточну оцінку нормам найновішого закону про судову реформу має надати Конституційний Суд.
Заступник голови ВРП Маловацький: Судова система потребує еволюції, а не революції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький проаналізував ситуацію, яка склалася навколо судової системи в Польщі, а також прокоментував судову реформу в Україні. Про це повідомляє resonance.ua.

Він зазначив, що ситуація в Польщі має характер глибокої конституційної кризи у судовій системі.

«Це підтверджено судом Європейського союзу, який визнав невідповідність польської судової реформи вимогам і принципам Ради Європи та зобов'язання, які випливають з Договору про Європейський союз. Рішення суду ЄС стосувалося продовження строку перебування суддів на посадах за рішенням міністра юстиції по досягненню пенсійного віку суддею. Однак, ані процедура, ані строки ухвалення такого рішення міністром юстиції не було визначено в законі, що було оцінено судом ЄС як втручання в незалежність судової системи, що ставить її в залежність від органів виконавчої влади, оскільки могло б бути використано як усунення незручних суддів. І саме в цьому аспекті суд дійшов висновку, що польські суди не можна вважати незалежними від зовнішнього впливу», — сказав Маловацький.

Коментуючи ситуацію навколо України, заступник голови ВРП підкреслив, що, коли перед суддями час від часу майорить загроза звільнення, це безсумнівно не покращує якість судочинства.

«За останні 4 роки було прийнято два закони, які у різний спосіб передбачали звільнення суддів найвищої судової інстанції», — наголосив Олексій Маловацький.

Як повідомив заступник голови ВРП, наразі Конституційний Суд розглядає конституційність ліквідації старого Верховного суду України. Окрім цього, КСУ має надати остаточну оцінку нормам найновішого закону про судову реформу.

«Перед тим як реформувати будь-яку судову інстанцію, спочатку потрібно створити надійне процесуальне підґрунтя для її роботи, а потім реформувати. На теперішній час потрібні дієві зміни до процесуальних кодексів, які б забезпечували перетворення Верховного суду на суд права. Однак, допоки Верховий суд залишається судом факту, адже насправді заново переглядає всі справи, які надходять на його розгляд, замість того щоб формувати єдину практику правозастосування. Якби ця трансформація уже відбулася на сьогодні, тоді було б професійно почати розмову про зменшення кількості суддів чи реорганізацію ВС. У цілому ж якщо ж функціонально повноваження органу державної влади чи суду не змінюється, то ініціативи про його реорганізацію викликають багато запитань», — сказав Маловацький.

Він вважає, що судову систему потрібно оновити, але «не у революційний, а в еволюційний спосіб».

Також Маловацький повідомив, що ближчим часом ВРП затвердить і опублікує щорічну доповідь про стан незалежності судової влади.

«Статистика там, м’яко кажучи, не дуже позитивна, але вона відображає реальність діяльності судової системи набагато адекватніше, ніж будь-які опитування експертів чи громадської думки. Наприклад, ми маємо надзвичайно низький відсоток реакції правоохоронних органів на звернення Вищої ради правосуддя про втручання у діяльність судді. Це свідчить в тому числі про відсутність дієвої взаємодії між органами державної влади», — зазначив Олексій Маловацький.

Крім цього, заступник голови ВРП повідомив, що тиск на правосуддя існує не тільки зі сторони прокуратури, це стосується також парламенту та інших державних і місцевих посадовців.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в Кабміні пропонують альтернативу системі державних судів.

Також Президент Володимир Зеленський анонсував перезавантаження судової системи.

А ще міністр юстиції Денис Малюська заявив, що українським судам все ще не можна повністю довіряти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду