Карантин в Україні: на що необхідно звернути увагу представникам бізнесу

16:43, 16 марта 2020
Українцям потрібно знати п’ять головних фактів.
Карантин в Україні: на що необхідно звернути увагу представникам бізнесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» прийнято рішення установити до 3 квітня 2020 року на усій території України карантин. Тому представникам бізнесу необхідно звернути увагу на топ-5 фактів, передає Комітет з питань захисту бізнесу та інвесторів НААУ.

1. Щодо надання відпустки працівнику на період оголошення карантину.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про відпустки», відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій відповідній особі для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

  1. Заява голови Ради суддів України щодо карантинних заходів.

Рада суддів України звернулася до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов’язкової присутності учасників сторін.

  1. Чи є карантин форс-мажором?

Відповідно до заяви Торгово-промислової палати України, карантин не є форс-мажорною обставиною, форс-мажором можуть стати його наслідки. Для підтвердження форс-мажорних обставин, які можуть виникнути в конкретному випадку, необхідна наявність ряду передумов, зазначених в ст.141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», а також визначених сторонами за договором, які вплинули на зобов'язання таким чином, що унеможливили їхнє виконання у передбачений термін. Тому, крім обставин конкретної ситуації, слід оцінити умови договору.

  1. Які заходи запроваджує уряд, щоб допомогти бізнесу?

Такі країни, як США, Франція, Данія, Італія, вже прийняли рішення про податкові пільги, відстрочку сплати податків для бізнесу, зниження ставок за кредитами. Однак український уряд поки не оголошував ніяких стабілізаційних заходів для підтримки бізнесу. Відсутня і стратегія для протидії економічним наслідкам коронавірусної інфекції.

  1. Що робити представникам бізнесу у разі виникнення спірних юридичних питань у такій ситуації?

Розвиток кризи, пов’язаної з коронавірусною інфекцією, може призвести до прострочення платежів з оренди та заробітної плати, зростання заборгованостей за договорами, порушення сторонами умов договору, неможливості виконання податкових/фінансових зобов’язань у зв’язку із зменшенням фінансових надходжень, банкрутства. Для уникнення таких негативних факторів, вирішення пов’язаних із цим юридичних питань, рекомендуємо бізнесу звертатися за кваліфікованою правовою допомогою до адвоката.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що 14 березня уряд прийняв рішення про  екстрену евакуацію українців з Італії

Також ми інформували, що у Єгипті застрягли тисячі українських туристів через закриття кордону. 

Додамо, що в Україні зафіксовано 2 нових випадки коронавірусу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду