НАЗК звернулося до суду щодо справи Гладковського: що відомо

18:11, 15 апреля 2020
У НАЗК підкреслюють, що незважаючи на рішення суду про скасування рішення про результати здійснення повної перевірки декларації, особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності.
НАЗК звернулося до суду щодо справи Гладковського: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 квітня Національне агентство з питань запобігання корупції направило до Окружного адміністративного суду міста Києва відзив на позовну заяву колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олега Гладковського, передає офіційний сайт НАЗК.

У відзиві НАЗК просить суд відмовити Гладковському в задоволені позову в повному обсязі.

Якими є вимоги позивача?

Гладковський просить суд визнати протиправними та скасувати рішення НАЗК про результати здійснення повних перевірок його декларацій за 2015 (виправленої) та 2016 роки. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що оскаржувані рішення НАЗК прийняті з порушенням строків проведення повних перевірок декларацій.

Позивач вимагає скасувати рішення НАЗК, яким було затверджено обґрунтований висновок щодо виявлення ознак злочину та направлено рішення про результати здійснення повної перевірки його декларації за 2015 рік до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Які порушення виявило НАЗК у деклараціях Гладковського?

У межах повної перевірки декларації Олега Гладковського за 2015 рік НАЗК виявило такі порушення на загальну суму 1,29 млн грн:

  • неправильно вказано зареєстроване місце проживання;
  • не вказано автомобіль Audi R8 2008 року випуску, який належав його сину (за даними Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, вартість авто – більше мільйона гривень);
  • неправильно вказано номінальну вартість акцій;
  • не вказано вартість 9,48% корпоративних прав у кіпрській фірмі RI-System Limited.

Під час повної перевірки декларації Олега Гладковського за 2016 рік НАЗК виявило порушення на загальну суму 245 тис. грн, зокрема:

  • неправильно вказано зареєстроване місце проживання;
  • не вказано інформацію про право користування об’єктом нерухомості, де мешкали Гладковський та його син;
  • неправильно вказано номінальну вартість акцій;
  • не вказано вартість 9,48% корпоративних прав у кіпрській фірмі RI-System Limited.

Рішення про результати здійснення повної перевірки декларації Гладковського за 2015 рік НАЗК передало до НАБУ. Дані внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань у вересні 2019 року.

Якою є позиція НАЗК з цього питання?

НАЗК підкреслює, що незважаючи на рішення суду про скасування рішення про результати здійснення повної перевірки декларації, особа може бути притягнена до кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 4 ст. 48 Закону «Про запобігання корупції», проведення контролю та перевірки декларацій, а також рішення, прийняті за їхніми результатами, не перешкоджають проведенню досудового розслідування та судового провадження у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

До того ж у своєму позові Гладковський жодним чином не оскаржує та не спростовує факти декларування ним недостовірної інформації. Він також не наводить жодних аргументів, які свідчили б про порушення процедури при прийнятті рішень про результати повної перевірки декларацій, які б могли вплинути на правомірність прийняття таких рішень.

Що буде далі?

Суд розглядатиме справу в письмовому провадженні без повідомлення учасників справи. Це означає, що суддя прийме рішення на основі наявних у суду матеріалів, без виклику сторін в судове засідання.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження в адміністративній справі за позовом Олега Гладковського до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області