Перший транш дозволить Україні дожити до жовтня, — Гончарук

15:12, 10 июня 2020
МВФ схвалив нову півторарічну програму для України обсягом 5 млрд доларів.
Перший транш дозволить Україні дожити до жовтня, — Гончарук
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 9 червня, Міжнародний валютний фонд затвердив програму співпраці з Україною Stand-By. Як заявив Олексій Гончарук на своєму Telegram-каналі, це створює економічну рамку для уряду.

«Ухвалена програма Stand-By на 18 місяців «для підтримки штанів» — це однозначно гірше, ніж EFF на 3 роки «для підтримки структурних реформ», але і це вже однозначна перемога для України. Варто ДУЖЕ подякувати всім причетним до цього важливого результату людям», — зазначив Гончарук.

Як уточнив колишній прем’єр-міністр, перший транш від МВФ (який отримає Київ уже в червні) дає Уряду «передишку» — ресурси для того, щоб дожити приблизно до жовтня.

«Далі величезний дефіцит бюджету доведеться фінансувати або коштом додаткової емісії, або коштом розміщення урядових цінних паперів. І тут ключовим питанням буде ціна такого розміщення, а вона залежить від того, наскільки послідовною буде політика уряду у виконанні програми», — розповів Гончарук.

«Тому, якщо хтось думає, що транш МВФ можна взяти, а потім не виконувати умов програми, я їх розчарую. Така поведінка може коштувати дуже дорого, і заплатить за неї кожен українець. Хтось — у вигляді девальвації гривні у разі, якщо Національний банк «дотиснуть» на емісію грошей, хтось —  у вигляді додаткових податків, які буде «в ручному режимі збирати податкова».

В кожному разі ми будемо дуже уважно спостерігати за тим, щоб «агенти дефолту», які зараз розганяють «зраду» щодо програми МВФ, не перемогли у цій дуже важливій боротьбі. Бо ми виграли лише битву. Війна триває», — резюмував Гончарук.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що МВФ схвалив нову програму для України обсягом 5 млрд доларів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва