Національний банк дозволив відкривати банківський рахунок з цифровим паспортом у додатку «Дія»

14:40, 5 октября 2020
Клієнт зможе поділитися копією цифрового паспорта або закордонного цифрового паспорта і у відділенні банку.
Національний банк дозволив відкривати банківський рахунок з цифровим паспортом у додатку «Дія»
Фокус
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національний банк спростив процедуру віддаленої ідентифікації та верифікації банківських клієнтів з цифровим паспортом у мобільному застосунку "Дія". Про це інформує пресслужба НБУ.

Відтепер громадянам під час дистанційного відкриття рахунку в банку не потрібно фізично пред’являти ID-картку або біометричний закордонний паспорт, якщо вони мають цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку "Дія".

«Скористатися цим методом зможуть усі українці, які мають біометричні документи – ID-картку та закордонний паспорт. Для цього їм потрібно встановити застосунок "Дія" на свій смартфон та верифікуватися для отримання цифрового паспорта або закордонного  цифрового паспорта за допомогою Системи BankID НБУ», - йдеться у повідомленні.

Загалом процес виглядатиме так:

  1. банк запропонує потенційному клієнту ідентифікуватися в "Дії" через Систему  BankID НБУ;
  2. після вдалої ідентифікації у клієнта відобразяться цифрові документи, відповідно до даних, що містяться в державних реєстрах;  
  3. через захищені канали банк отримає дані клієнта та додатково здійснить його фотофіксацію методом розпізнавання реальності особи;
  4. після цього клієнт зможе користуватися послугами банку.

Крім того, аналогічно клієнт зможе поділитися копією цифрового паспорта або закордонного цифрового паспорта і у відділенні банку.

Міністерство цифрової трансформації України планує запустити цей механізм після проведення тестування функціоналу. Водночас банкам знадобиться час для підключення до систем Міністерства цифрової трансформації та налаштування операційних процесів.

Детально цей механізм ідентифікації та верифікації висвітлений у постанові Правління Національного банку України від 2 жовтня 2020 року № 138 "Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу", що набирає чинності з 3 жовтня 2020 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НБУ запровадить критерії оцінки ступеню ризику для небанківських установ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду