Рада суддів України оновлює Посібник із конфлікту інтересів у діяльності судді

16:31, 5 ноября 2020
Ініціатори напрацювали низку пропозицій, які дозволять більш чітко врегульовувати можливий чи вже наявний конфлікт інтересів, який неможливо врегулювати у процесуальний спосіб.
Рада суддів України оновлює Посібник із конфлікту інтересів у діяльності судді
Судова влада України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді суддів України триває робота над оновленням Посібника, присвяченого основним аспектам врегулювання конфлікту інтересів у діяльності судді. Ініціаторами такої роботи є голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов, член цього ж Комітету Оксана Марченко та експерт канадсько-українського проєкту «Підтримка судової реформи" Валерія Кохан. Про це інформує пресслужба Судової влади.

Ініціатори напрацювали низку пропозицій, які дозволять більш чітко врегульовувати можливий чи вже наявний конфлікт інтересів, який неможливо врегулювати у процесуальний спосіб. 

Робота над оновленням Посібника «Особливості запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у суддівській діяльності» здійснюється за сприяння канадсько-українського проєкту «Підтримка судової реформи в Україні».

У нову версію тексту Посібника пропонується внести такі зміни:

  1. Доповнити текст положеннями і аналізом міжнародних стандартів, якими врегульовується сфера конфлікту інтересів судді (Бангалорські принципи поведінки суддів, основні положення Висновків Консультативної ради європейських суддів) та релевантної практики ЄСПЛ;
  2. Привести у відповідність із чинним законодавством терміни і поняття, із якими закон ідентифікує конфлікт інтересів («близькі особи», «члени сім’ї»);
  3. Пропонується розглядати конфлікт інтересів не тільки у «позитивному» варіанті. Дискусійною залишається ситуація, за яких обставин ворожий і неприязний характер відносин особи може вплинути на приватний інтерес судді;
  4. Доповнити Посібник рекомендованим алгоритмом дій судді в умовах конфлікту інтересів;
  5. Уточнити рекомендації щодо періоду «охолодження» для суддів, які вийшли у відставку і продовжують працювати за юридичним профілем, якщо вони виконують функції представництва сторони у суді, в якому працювали на посаді судді до своєї відставки, або в суді апеляційної інстанції по відношенню до суду, в якому вони раніше здійснювали правосуддя.

Посібник також планується вперше доповнити аналізом практики Комітету Ради суддів України за останні 3 роки із опрацювання звернень від суддів, що складають повідомлення про конфлікт інтересів у діяльності судді та звернення за роз’ясненням про наявність такого конфлікту.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя звільнила у відставку трьох суддів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду