Українці зможуть змінювати місце реєстрації онлайн: що відомо

17:44, 11 февраля 2021
Вже у квітні змінити місце реєстрації можна буде у кілька кліків у застосунку або на порталі Дія.
Українці зможуть змінювати місце реєстрації онлайн: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Зареєструвати місце проживання дитини віком до 14 років без черг та документів, повністю онлайн на порталі Дія можна вже сьогодні в Харкові. Скоро можливість скористатися послугою отримають жителі й інших великих міст. У квітні у пілотних регіонах запуститься послуга зі зміни місця реєстрації онлайн для дорослих. Про це розповів Віцепрем'єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі програми Факти на ICTV, передає офіційний сайт Мінцифри.

У жовтні Харків став першим містом України, де батьки можуть зареєструвати місце проживання дітей до 14 років онлайн, зокрема і з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. Одним із перших послугу протестував Олег Дробот — тодішній CDTO Харкова — заступник міського голови з питань цифрової трансформації. На сьогодні послугу отримали вже сотні харківських сімей.

Щоб скористатися онлайн-послугою, необхідно зареєструватися чи авторизуватися на порталі Дія, заповнити заяву та підписати її КЕП. Процес отримання послуги на порталі займає 5 хвилин.

Зараз Міністерство цифрової трансформації працює над впровадженням ще однієї послуги — реєстрації або зміни місця реєстрації онлайн для дорослих. Сьогодні це найпопулярніша в Україні державна послуга — сотні тисяч українців щотижня проходять цю процедуру офлайн. Через складність взаємодії реєстрів та тисяч місцевих баз даних послугу багато років не могли оцифрувати. Вже у квітні змінити місце реєстрації можна буде у кілька кліків у застосунку або на порталі Дія.

«Це дуже складний процес і Мінцифра проводить масштабну роботу, щоб змінити філософію інституту прописки в Україні. Ми вносимо зміни до понад 20 різних Законів України та кодексів, щоб спростити життя кожного українця», — сказав Михайло Федоров.

Власник квартири зможе автоматично прописатися, заповнивши заяву на порталі або у застосунку Дія. В іншому випадку для зміни місця реєстрації потрібно отримати підтвердження від власника — спеціальний лінк приходитиме на електронну пошту або у застосунок.

Для експериментального проекту потрібен буде тільки ID-паспорт. Після прийняття відповідного закону послуга стане доступною і для власників паспорта-книжечки.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про законопроекти щодо створення Дія.City: плюси та недоліки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України