Як перевірити представника заявника при проведенні реєстраційних дій щодо нерухомості: нюанси і типові помилки

19:40, 23 апреля 2021
Порушення обов’язку перевірки повноважень представника є одним із загальних процедурних порушень у сфері державної реєстрації нерухомості, що стає підставою для задоволення скарг і скасування оскаржуваних реєстраційних рішень.
Як перевірити представника заявника при проведенні реєстраційних дій щодо нерухомості: нюанси і типові помилки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До реєстратора для проведення реєстраційних дій щодо нерухомості може звернутися власник (інший правонабувач, сторона правочину), в якого виникло, перейшло чи припинилося речове право, так і уповноважені ним особи. Утім іноді трапляються випадки, коли такою «представницькою» опцією можуть скористатися шахраї для проведення маніпуляцій із нерухомістю власника, тому реєстраторам потрібно ретельно перевіряти, чи справді законний господар майна делегував повноваження іншій особі. Про це нагадує Офіс протидії рейдерству.

Про процедурні нюанси перевірки повноважень представника заявника при проведенні реєстраційних дій щодо нерухомості та порушення, які найчастіше допускаються на практиці, розповідає заступник директора Департаменту – начальник Управління розгляду скарг у сфері державної реєстрації Офісу протидії рейдерству Мін’юсту Іван Кородюк.

«Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено обов’язок державного реєстратора здійснювати перевірку обсягу повноважень уповноваженої особи, яка подає документи для державної реєстрації», - каже Іван Кородюк.

Ця процедура чітко регламентована, вона передбачає що:

  • У разі подачі документів на державну реєстрацію уповноваженою на те особою встановлюється обсяг повноважень такої особи на підставі документа, що підтверджує її повноваження діяти від імені іншої особи.
  • Для цілей проведення реєстраційних дій таким письмовим підтвердженням повноважень, зокрема, є:
  • нотаріально посвідчена довіреність;
  • відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань (ЄДР) про особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи.

Дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, має перевірятися за допомогою Єдиного реєстру довіреностей.

Порушення  обов’язку перевірки повноважень представника є одним із загальних процедурних порушень у сфері державної реєстрації нерухомості, що стає підставою для задоволення скарг і скасування оскаржуваних реєстраційних рішень.

Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерство юстиції України фіксує непоодинокі випадки, коли державні реєстратори не дотримуються законодавчих вимог у цій частині. Типовими є наступні порушення:

  • Документи, що підтверджують повноваження представника, взагалі не подаються заявником та/або не долучаються державним реєстратором до заяви. Наприклад, не подається свідоцтво про народження у випадку подачі заяви законним представником дитини, або ж не в повному обсязі подаються установчі документи юридичної особи, які підтверджують повноваження керівника, а перевірка відомостей ЄДР взагалі не проводиться (іноді — через відсутність технічної можливості — ключа доступу до ЄДР).
  • Подані документи не містять необхідний обсяг повноважень. Скажімо, нотаріально посвідчена довіреність не містить необхідних для проведення відповідних реєстраційних дій повноважень представника, або ж відсутній протокол (рішення) уповноваженого органу юридичної особи на проведення відповідних реєстраційних дій) тощо.

«У разі, якщо заява подана неуповноваженою особою, державний реєстратор має відмовити в державній реєстрації прав!», - зазначає спікер.

Також «Судово-юридична газета» писала, як фізичним та юридичним особам отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Крім того, запустили Telegram-бот, який допоможе знайти корисну інформацію щодо роботи реєстрів Мін’юсту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва