Цифрова прокуратура: Ірина Венедіктова повідомила про перспективи електронного кримінального провадження

10:29, 11 мая 2021
За словами Генпрокурора, цифрова держава неможлива без цифрового правосуддя.
Цифрова прокуратура: Ірина Венедіктова повідомила про перспективи електронного кримінального провадження
Источник фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила про перспективи електронного кримінального провадження, вдосконалення ЄРДР та зазначила деякі аспекти щодо кібербезпеки. Інформацію вона оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

«Цифрова держава неможлива без цифрового правосуддя. Це і запорука зручності контакту громадян та держорганів, і автоматизація та оптимізація процесів всередині системи, що робить її більш ефективною. Саме тому прокуратура перебуває в безперервній ІТ-трансформації. 

Важливим її етапом має стати старт повноцінної роботи електронного кримінального провадження - інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Е-case дозволить пришвидшити процес проходження процесуальних документів, передачі справ. Дані будуть доступні онлайн для слідчих, дізнавачів, прокурорів, слідчих суддів та суду. Крім того, система спростить процедуру доступу до матеріалів стороні захисту.

Перші серйозні кроки до її впровадження вже зроблено - напрацьоване нормативне підґрунтя для дії електронного провадження. Верховна Рада в першому читанні проголосувала внесений Президентом до Парламенту, як невідкладний, законопроект щодо відповідних змін до Кримінального процесуального кодексу України. 

Паралельно у нас триває робота над масштабним проектом цифрової прокуратури. Через об’єднання можливостей інформаційних систем відомства, він вже сьогодні дозволяє нам виконувати свої конституційні функції у взаємодії з правоохоронними та судовими органами на новому рівні з використанням сучасних технологій.

Ми створюємо надійну систему захисту інформації, працюємо над удосконаленням нашого технологічного потенціалу та розширенням взаємодії з іншими державними інформаційними системами, що сприятиме досягненню результатів, які ставить перед прокуратурою суспільство.

Зокрема, ми постійно розвиваємо та адаптуємо до нових вимог Єдиний реєстр досудових розслідувань. ЄРДР скоро 10 років, але ми продовжуємо робити його більш функціональним та зручним.

Нещодавно в Реєстрі був створений новий модуль - «Робочий кабінет процесуального керівника». Він допомагає прокуророві здійснювати контроль за дотриманням строків розслідування, а також за додержанням законів при прийнятті рішень про зупинення, закриття провадження, зміну підслідності. Навантаження на процкера, приміром, у столичній прокуратурі, до 1000 кримінальних проваджень. Цей інструмент дозволяє тримати ключові процеси в них, як на долоні.

Більше про вдосконалення Єдиного реєстру досудових розслідувань та інші процеси диджиталізації прокуратури у викладі моїх колег - у відео», — сказано у повідомленні.

Раніше ми розповідали, що Ірина Венедіктова повідомила, як прокурорів притягають за хабарі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва