Ірина Венедіктова повідомила, як прокурорів притягають за хабарі

15:35, 5 апреля 2021
За перший квартал 2021 року винесено 3 вироки стосовно колишніх прокурорів, які вступили в законну силу.
Ірина Венедіктова повідомила, як прокурорів притягають за хабарі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генпрокурор Ірина Венедіктова розповіла про ситуацію з отриманням неправомірної вигоди серед працівників прокуратур.

Так, минулого тижня Генеральною інспекцією Офісу Генпрокурора затримано після одержання 8 тисяч доларів неправомірної вигоди вже колишнього керівника відділу однієї з місцевих прокуратур в Запорізькій області. Перебуваючи на цій посаді, він пообіцяв за гроші не притягувати особу до кримінальної відповідальності і закрити провадження за фактом розтрати бюджетних коштів шляхом внесення недостовірних даних до актів виконаних будівельних робіт. Попри те, що прокурор не пройшов атестацію і був звільнений близько 10 днів тому, він все ж завершив свою незаконну оборудку.

Також на підбурюванні до надання хабара слідчому поліції нещодавно було викрито прокурора однієї з окружних прокуратур м. Києва. Закриття кримінального провадження за фактом нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості правоохоронці оцінили в 5000 доларів США. Після одержання першої частини неправомірної вигоди обох викрито та повідомлено про підозру.

«Антикорупційну боротьбу ми маємо починати зі свого колективу. Тільки від початку 2021 року Генеральною інспекцією Офісу Генпрокурора за вчинення корупційних злочинів притягнуто до кримінальної відповідальності 4 прокурорів, 2 співробітників поліції та 1 фізичну особу-співучасника. Загальна сума одержаної ними неправомірної вигоди – понад 800 тисяч гривень.

Днями також пішло до суду провадження щодо прокурора однієї з Київських місцевих прокуратур та співробітника одного з Головних управлінь СБУ, які шахрайським способом намагалися заволодіти 100 тис. доларів США представника банківської установи за нібито закриття кримінального провадження, яке самі ж сфальсифікували. Кадрова комісія прийняла рішення про звільнення цього прокурора із органів прокуратури.

Загалом, упродовж цього року кадровою комісією з розгляду дисциплінарних скарг вже було прийнято рішення про накладення на 8 прокурорів дисциплінарних стягнень у виді звільнення з посад в органах прокуратури», - зазначила Ірина Венедіктова.

Також судом за перший квартал 2021 року винесено 3 вироки стосовно колишніх прокурорів, які вступили в законну силу.

«Водночас загалом по всій системі за перший квартал року було повідомлено про підозру понад 270 працівникам органів правопорядку. Ми не тільки викриваємо тих, хто став на хибну стежку, а й доводимо ці справи до суду – за 3 місяці скеровано також понад 270 кримінальних проваджень щодо правоохоронців.

Ті, хто має Закон захищати, по всій суворості цього ж Закону мають відповідати за його порушення. Тут не може бути жодної корпоративної солідарності чи своїх, покривання чи закривання очей на злочини прокурорів чи інших правоохоронців», - резюмувала Ірина Венедіктова.

Раніше ми розповідали, що прокурора та працівника СБУ судитимуть за фальсифікацію кримінального провадження для отримання $100 тисяч.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області