Керівництво Державної продовольчо-зернової корпорації намагалося вивезти зерно з України

19:45, 7 сентября 2021
Правоохоронці викрили численні факти реалізації злочинної схеми.
Керівництво Державної продовольчо-зернової корпорації намагалося вивезти зерно з України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідчі Нацполіції попередили спробу вивезення зерна керівництвом Державної продовольчо-зернової корпорації України.

Так, управління комунікації Нацполіції повідомляє, що товар на 7 мільйонів доларів США  намагалися вивезти з митної території України за адресою компанії-нерезидента, яка має заборгованість перед держкорпорацією за раніше поставлений вантаж. На даний час у морському порту «Чорноморськ» проводяться невідкладні слідчі дії.

Нагадаємо, що викрили неправомірну діяльність службових осіб Державної продовольчо-зернової корпорації (далі - ДПЗКУ) та злочинну схему слідчі Головного слідчого управління та оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. Під час слідства встановлено, що посадовці корпорації проводили експортні операції зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. При цьому занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару.

Правоохоронці викрили численні факти реалізації злочинної схеми. Зокрема за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадовці державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства та експортували товар за ціною, що була значно нижчою за ринкову.

Зокрема упродовж січня-травня 2021 року між ДПЗКУ було укладено зовнішньо-економічні контракти на експорт зернових із іноземними компаніями на загальну суму понад 231 мільйон доларів США. Станом на кінець липня 2021 року дебіторська заборгованість вищезазначених компаній перед корпорацією, а відповідно і завдані збитки, складає понад 57 мільйонів доларів США.

У серпні цього року слідчі ГСУ повідомили про підозру колишньому голові правління АТ «ДПЗКУ», а також бенефіціарному власникові товариства, яке здійснювало зберігання і перевезення зернових культур, та компанії-нерезидента, на користь якої здійснювалася їх поставка. Дії фігурантів кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

7 вересня  поліцейські попередили завантаження на морський транспорт і вивезення з митної території України зернових культур за адресою компанії-нерезидента, яка має заборгованість ДПЗКУ на суму 7 мільйонів доларів США за раніше поставлений вантаж. Наразі проводяться невідкладних слідчі дії у морському порту «Чорноморськ» та в складських приміщеннях.

Також «Судово-юридична газета» писала, що на Вінниччині працівниця лікарні продавала медичний метадон.

Додамо, що у Чернівцях жінка намагалася побити мера під час сесії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді